Mik azok az all in one számítógépek, és mikor érdemes őket választani?

Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy mit is takar az all in one számítógép kifejezés. Valamint kitérünk arra is, hogy milyen tulajdonságai vannak egy ilyen eszköznek, és mikor érdemes ezt választani. Vágjunk is bele!


Mi az az all in one számítógép?


Az all in one kifejezés mögött valóban az áll, ami a magyar megfelelője: minden egyben. Egy olyan számítógéptípusról van szó, ami egyben tartalmazza a monitort, magát a központi egységet, és igazából mindent az olyan perifériákon kívül, mint a nyomtató vagy a billentyűzet és az egér.


Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, hogy vásárolunk egy monitort, és egyben már a gépházat is megvettük. Így sokkal kevesebb helyet fog elfoglalni a konfigurációnk, mintha külön lenne maga a számítógép ház. Ma már vásárolhatunk használt all in one számítógépet is például a PC Aréna kínálatából.


Tökéletes helykihasználás!


Ha odaülünk egy ilyen all in one készülék elé, akkor első ránézésre fel sem tűnik, hogy nem csak egy monitor van előttünk. Aztán ha kicsit jobban szemügyre vesszük, akkor feltűnhet a szélesebb káva a monitoron, valamint a vastagabb tartóoszlopok. Továbbá a rengeteg plusz csatlakozási lehetőség is árulkodó lehet.


Vannak olyan típusok, melyek gyakorlatilag teljesen összeolvasztották a monitort és a gépházat. Ezzel szemben találni olyan típusokat is, melyeknél a monitor háta mögött jól elkülöníthetően megmaradt egy mini számítógépháznak megfelelő méretű külön egység. Ezeknél jellemzően itt találhatóak a csatlakozási lehetőségek is.


A helykihasználás maximalizálása nem megy a teljesítmény rovására


Bár csökken a felhasznált hely mérete, ugyanakkor a számítógép erőssége, a benne található processzor sebessége, a RAM mérete vagy épp a háttértár sebessége nem fog. Ugyanolyan teljes értékű számítógépről beszélhetünk, mint egy sima, asztali PC esetén.


Nemcsak praktikus, de jól is néz ki


A legnagyobb előnye természetesen egy ilyen készüléknek, hogy sokkal kevesebb helyet foglal egy hagyományos gépházzal rendelkező eszközhöz képest. De esztétikailag is nagyot tud dobni az összképen egy ilyen megoldás!


Amennyiben egy all in one számítógépet vásárolunk, akkor rögtön nem lesz gondunk a kábelezéssel sem. Márpedig a monitor és a gép között instant ki tud alakulni a káosz. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet szükségünk kábelekre. Azonban a lehető legjobban minimalizáljuk annak használatát, mert ha nem így járunk el, akkor elveszítjük azt az előnyt, ami miatt sokan szeretik az ilyen gépeket. És ami miatt gondolkodás nélkül bármikor ki mernénk rakni a nappaliba is ezt a készüléket.


Foglaljuk össze!


Egy all in one számítógép legnagyobb előnye a kis helyigény és a rendezett környezet. Továbbá a kompakt, könnyed mozgathatóság. Hátránya talán az, hogy jellemzően korlátozottan bővíthető darabokról van szó.


Mindig végig kell gondolnunk, hogy mire akarjuk használni a vásárolandó számítógépet, és eszerint választani a kínálatból!


Irány a webshop!