Miért lehet praktikusabb az SSD tároló a HDD helyett?

Miért járhatunk jobban a modern SSD tárolók használatával ahelyett, hogy ragaszkodnánk a HDD-k által megszokott legfeljebb közepes minőséghez és megbízhatósághoz? Avagy milyen érvek és indokok szólhatnak a modern SSD-k mellett?

Természetesen a kérdéseket nem csak költői jelleggel dobtuk be, hanem részletes válaszokat fogunk adni rájuk. Megmutatjuk tehát, miért lehet jobb SSD tárolót használni a HDD helyett.

Egy modern SSD tároló a hozzáférési idő szempontjából előnyösebb megoldást jelenthet

A hozzáférési idő gyakorlati szempontból azt mutatja meg, hogy a szóban forgó tárolóegység mennyire gyorsan tud válaszolni egy-egy kérésre. Egy HDD esetében a hozzáférési időre vonatkozó érték általában 5000 és 10000 mikroszekundum környékén szokott alakulni.

Nem vicc, de az SSD tárolóknál mintegy százszoros növekedés, illetve javulás tapasztalható ezen a téren. Merthogy egy-egy SSD tároló esetében mindössze 35-100 mikroszekundumra van szükség ahhoz, hogy a fentebb már említett válaszadás megtörténjen.

Önmagában már ez is komoly szintlépéssel érhet fel, persze ezen felül akad még bőven az SSD tárolók mellett szóló indokokból.

A korszerű SSD tárolók megbízhatóbbak a HDD verziókhoz képest

Ennél a kérdésnél a két változat szerkezete lesz a mérvadó. A HDD esetében mágnesezett felületű lemezek, író- és olvasó fejek, illetve egyéb részegységek is megtalálhatók a szerkezet egy-egy pontján. Emiatt viszont számolni kell azzal a körülménnyel, hogy egy HDD mindig is érzékeny lesz a fizikai behatásokra.

Iszonyatosan vigyázni kell rá, ugyanis elég egyszer leejteni, és nagy valószínűséggel már tönkre is megy. Pontosan ebből a szempontból jelenthet újabb szintlépést az SSD alkalmazása. Méghozzá azért, mert egy SSD tárolóban nincs mozgó alkatrész.

Ehelyett úgynevezett flash memória chipeket tartalmaz, amelyek sokkal kevésbé érzékenyek a mechanikai és külső hatásokra.

Fontos, hogy az SSD tároló még kevesebb energiát is fogyaszt, miközben csendesebben dolgozik

Amikor fontolgatjuk a garanciális használt laptop vásárlást, mondjuk a Használtlaptop.eu segítségével, további szempontok szólhatnak az SSD tárolóval dolgozó opciók mellett. Fontos számolni például azzal, hogy SSD tárolóknál az adatok hozzáférése elektronikusan történik, ennek köszönhetően pedig lényegesen kevesebb áramot igényel a használatuk.

Nem beszélve arról, hogy modern SSD tárolót használva az HDD-kre jellemző kattogó hangot sem fogjuk többet érzékelni. Merthogy az SSD-k kapcsán azt is mindenképp meg kell jegyezni, hogy szinte egyetlen hang nélkül teszik megbízhatóan a dolgukat.

Csupa olyan előnyös tulajdonság és hozzáadott érték van jelen tehát, amelyeknek a fényében nem is lehet igazán kérdéses a dolog. Amennyiben engedik a lehetőségek, HDD helyett mindenképp célszerű SSD tárolót preferálni.





Irány a webshop!