Mennyi idő alatt térül meg a napelemes rendszer ára?

Még azok számára is vonzó alternatíva, hogy napelemes rendszerrel biztosítsák a háztartásuk energiaigényét, akik számára a környezet védelme nem elsődleges szempont. Noha a napelemekkel hozzájárulunk a környezetvédelemhez is, számtalan egyéb pozitívummal is jár a telepítésük.


A szakszerűen megtervezett és kivitelezett struktúrával elérhető a nulla forintos villanyszámla, biztosítható a háztartás teljes energiaigénye és többek között növelhető az ingatlan értéke is.


A leggyakoribb kérdés általában az, hogy mennyi idő alatt térül meg a napelemes rendszerre fordított összeg, azaz mennyit kell várni ahhoz, hogy már ne visszahozza az árát, hanem elkezdjen spórolni nekünk.

Miért nehéz a válasz erre a kérdésre?


Elsősorban azért, mert pénzügyi kérdéseket megválaszolni konkrét adatok nélkül sosem lehet teljesen pontosan megtenni, másodsorban azért, mert több tényező is kérdéses benne. Például az energiaárak folyamatosan növekednek, de a növekedés mértékét nem tudjuk előre.


A másik, hogy számos pályázat is rendelkezésre áll, s ahogy azt az A1Solar lakossági napelem ajánlatában is teszik, érdemes mindig kihasználni ezeket a lehetőségeket is. Ez azt jelenti, hogy nem a teljes összeget kell a saját zsebünkből állnunk, sőt, hamarosan elérhető lesz a 100%-os állami támogatás is. Mindezeket előrevetítve mégis megpróbáljuk megválaszolni ezt a nagyon is fontos kérdést. Lássuk!

Mennyibe kerül a napelemes rendszer?


Egy átlagosnak mondható napelemes rendszer esetében azzal számolhatunk, hogy 1 kW teljesítmény nagyjából 500.000-700.000 forintnyi bekerülési költséget jelent. Általában egy családi ház energiaigényének fedezése 3-4 kW teljesítőképességű napelemes struktúra kivitelezését igényli.


Ha a cél a nulla forintos villanyszámla, akkor nagyságrendileg 3 millió forintot kell számolnunk a rendszerre, minden költséggel együtt. Tehát ebben az összegben benne van az összes alapanyag és technika, valamint a tervezés, az engedélyeztetés, és a kivitelezés teljes ára is, így rejtett költségekkel nem kell számolni.


Mennyi idő alatt térül meg a befektetett összeg?


A megtérülés kiszámításához az úgynevezett szaldós rendszert vettük alapul. Ez azt jelenti, hogy a hálózattól nem független a saját rendszerünk, hanem a felesleget a hálózatba visszatáplálja, amikor pedig nincs elég saját energiatermelése, például este vagy felhős, borús időben, akkor a hálózatról igényli az energiát. Ez az adok-veszek szisztéma a nulla forintos villanyszámla alapja.


Éppen ezért a mostani bruttó 37,52 Ft/kWh energiaárat vesszük bele az egyenletünkbe, ami így néz ki: a beruházási költség osztva a megtakarított energia és az energiaár szorzatával. Ez a képlet adja meg a várható megtérülési időt.


Ebbe a képletbe kell behelyettesíteni a saját értékeinket, hogy aztán eldönthessük, megéri-e nekünk a napelemes rendszer telepítése. A képet színesíti az energiaárak változása, az elnyert pályázatok, és azok a további előnyök, amelyekre számíthatunk egy napelemmel felszerelt ingatlan esetén.


Irány a webshop!