Méhek az egészségünk biztosításáért

A Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés indulásának köszönhetően nagyobb figyelem összpontosul manapság a méztermelés kultúrájára. Úgy, ahogy a méz, az egyéb kísérőtermék is, mint a méhpempő, méhkenyér, de még a virágpor fogyasztása is sok egészségügyi előnnyel jár az ember számára.



RÖVIDEN A MÉHPEMPŐRŐL - MIÉRT ÉRDEMES FOGYASZTANI?


A méhek nagyon hasznos állatok az ember számára. Amellett, hogy ők állítják elő a folyékony aranyat, vagyis az élettani hatásai szempontjából nagyon egészséges mézet, más termék is keletkezik a méhészetekben, melyeket érdemes fogyasztani. Ilyen például a méhek garatmirigyeiben termelődő, fehéres-sárgás színű gélszerű anyag, ami a méhlárvák tápláléka az életük első három napjában. A méhanya hosszabb ideig táplálkozik ebből az anyagból, a méhpempő adja neki az energiát a lárvák lerakásához.

Ugyan a legtöbb méhészet nem foglalkozik a méhpempő kinyerésével, mivel speciális eszközökre van szükség ehhez a tevékenységhez, és eléggé aprólékos is, azonban azoknál a méhészeteknél érdemes beszerezni ezt az anyagot jótékony hatása miatt, ahol külön figyelmet fordítanak a méhpempő begyűjtésére.

A méhpempő rendkívül gazdag vitaminokban, fehérjékben és nyomelemekben, jól energetizál és krónikus fáradtság esetén használható, illetve serkentőleg hat az immunrendszer működésére is. Antibakteriális összetevőinek köszönhetően természetes antibiotikumként, de még gombaölő szerként is használható. Íze esetében ne számítsunk a méz édességére, ugyanis a méhpempő inkább savanyú ízvilággal rendelkezik. Számos pozitív hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

A méhpempő mellett a méz előállításával kapcsolatban további olyan anyagokat szükséges megemlíteni, amelyek szintén jótékonyan hatnak az emberi szervezetre. Sokan a méhészek által összegyűjtött virágporra esküsznek, mások a Bodó Méhészetnél is kapható méhkenyeret tartják érdemesnek a fogyasztásra.


A MÉHPEMPŐ MELLETT A MÉHKENYÉR IS SZUPERÉLELEMISZER


A méhpempőhöz hasonlóan a méhkenyér is rendkívül gazdag egészséges összetevőkben. A méhsejt alakú kis hatszögű hasábokból álló méhkenyér népszerűsége egyre jobban nő már hazánkban is. Ezt az anyagot a méhek virágporból, propoliszból, méhviaszból, némi mézből és saját emésztőenzimeikből erjesztik a lépek sejtjeibe.

A más néven pergaként is emlegetett anyag erjesztése több hónapig is eltarthat. Fogyasztása rendkívül hasznos az ember számára, ugyanis több mint 150 bioaktív összetevői között megtalálható az összes esszenciális aminosav, enzimek, flavonoidok és még számos vitamin is.

Általános immunerősítő és méregtelenítő anyagként egyaránt fogyaszthatják gyermekek és felnőttek. Hatékonyan fellép a betegségek, ízületi gyulladások, reuma, prosztataproblémák, de még a depresszió ellen is. Gyerekek esetében néhány szemcse elfogyasztása is rendkívül jó hatású a betegségek megelőzésében.

A méhek az általuk előállított termékekkel jelentősen hozzájárulnak az ember életminőségének javításához, ezért fontos, hogy hosszú távon vigyázzunk rájuk mindannyian.

Irány a webshop!