Megnyílik a ládafia a Néprajzi Múzeumban

Nyitás
01:00 órától
Zárás
18:00 órakor

Új időszaki tárlattal nyitja meg kapuit látogatói előtt a JPM Néprajzi Osztálya június 1-jén. A Lány és ládája című kiállításon 19. századi menyasszonyi ládákat és azok szimbólumait ismerhetjük meg. A tárlat egyik kiemelkedően szép és patinás látnivalója lesz az osztály ládagyűjteményének egyik legrégebbi, 1827-ből származó darabja.

Mire egy lány eladósorba került, addigra el kellett, hogy készüljön a ládája és benne a kelengyéje. E láda jelképezte a házasság után férje családjánál a személyiségét, önálló helyzetét, mely aztán élete végéig elkísérte. A JPM számos gyönyörű, festett ládát őriz gyűjteményében. Azért volt szükség a díszítésre, festésre, mert a ládákat a lakodalmas menetben közszemlére tették, a kocsi tetején helyezték el. A ládákra sok esetben rákerült az esküvő évszáma, valamint a házasulandó hölgy neve is.


Kép
láda1
Fotó: Fuzi Istvan

Az igazi különlegesség azonban a ládafia. Ezt a kis rekeszt a láda rövidebb belső oldalán helyezték el, és sok esetben külön fedéllel látták el. Ebbe a titkosnak is mondható kis tárolórészbe kerültek azok a kellékek, kiegészítők, amelyek a hölgy ruházatát különlegessé tették.

Nos, ilyen gyönyörű, száz és közel kétszáz éves ládákat csodálhatunk meg a Lány és ládája című tárlaton, a kiállítás derékhadát baranyai műtárgyak adják. A ládák művészi díszítésében visszaköszönnek az ormánsági templomok festett kazettás mennyezetének motívumai is.


Kép

A kiállítás online megnyitója június 1-jén válik elérhetővé az interneten, a Janus Pannonius Múzeum felületein. A jeles alkalommal a Misina zenekar (flótán játszik Végh Andor, citera: Havasréti Pál, ének: Kurucz Réka) lép fel, előadásukban ismerkedhetünk meg Olsvai Imre ormánsági népzenei gyűjtéseivel és egy kis ízelítőt kaphatnak az érdeklődök a kiállításból is.

A tárlat június 1. után kedd és szombat között látogatható 10 és 16 óra között a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) a vonatkozó szabályok (szájmaszk, védettségi igazolvány) betartásával 2021. szeptember 30-áig.


Kép
láda2
Fotó: Fuzi Istvan
Megközelíthetőség

Parkolási lehetőség a Barbakánnál. Busszal megközelíthető a Főpályaudvarról a 130-as buszokkal, leszállás a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
Janus Pannonius Múzeum
Cím
7621, Káptalan u. 5
Telefonszám
+36 72 514 040
Email
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 18:00
szerda: 01:00 - 18:00
csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 18:00
szombat: 10:00 - 18:00
vasárnap: 10:00 - 18:00

Irány a webshop!