Maxim Vengerov és a MÁV Szimfonikusok teszik feledhetetlenné a Kodály Központ jubileumát

A pécsi Kodály Központ fennállása 10. évfordulójának méltó megünneplését 2020-ban megakadályozta a koronavírus-járvány, az Ünnepi Évadra így közel egy év késéssel, 2021 őszétől kerül sor. Ennek keretében 11 év után újra a Kodály Központban lép színpadra a világ egyik legnagyobb hegedűművésze, Maxim Vengerov, ezúttal a MÁV Szimfonikusok kíséretében. Az október 25-ei koncertre már kaphatók jegyek!

2010 decemberében Maxim Vengerov vezényletével adta első nyilvános hangversenyét az újonnan megnyitott Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenekar. Ekkor Vengerov így nyilatkozott a hangversenyteremről: „Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit...”. Az Európa legjobbjai között emlegetett hangversenyteremben a jubileum alkalmából újra őt köszönthetjük a színpadon, ezúttal hegedűművészként.


Kép
Maxim Vengerov 8 Apr2012 (c) B Ealovega (1)
Fotó: Photographer: Benjamin Ealovega

Maxim Vengerov a világ legkiválóbb hegedűművészeinek egyike, gyakran emlegetik úgy, mint korunk legnagyobb vonós-hangszer játékosát. 1974-ben született, ötéves korában kezdett hegedülni. Tízéves volt, amikor első díjat nyert a Fiatal Hegedűsök H. Wieniawsky Nemzetközi Versenyén, 1990-ben Londonban megnyerte a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyt, azóta koncertező hegedűművész. Már az első években több CD-je jelent meg, amelyekkel lemezdíjak sokaságát nyerte el. Intenzíven foglalkozik vezényléssel is. Sokfelé tanít, többek között Svájcban a Menuhin Zeneakadémián és a Londoni Királyi Zeneakadémián. Az 1727-ben készült „ex-Kreutzer” Stradivari hegedűn játszik, Jasha Heifetz egykori vonójával.

A hegedűművész ezen az estén a szintén jubiláló, alapításának 75. évfordulóját ünneplő budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarral játszik. A csaknem száz muzsikust foglalkoztató együttes az ország legismertebb szimfonikus zenekarainak egyike. Repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. Az elmúlt hét évtized során számos világszerte elismert karmester – köztük Kobayashi Ken-Ichiro - vezényelte koncertjeiket, és olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Miklósa Erika, Rost Andrea, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán.

Az október 25-ei műsorban Johannes Brahms két műve hangzik el, a zeneszerző életművének legderűsebb darabjai közül, a II. szimfónia és a Hegedűverseny.

Kép
Takács-Nagy Gábor_@FelvégiANDrea 0776_resize
Fotó: Felvegi Andrea

A hangverseny karmestere Takács-Nagy Gábor, aki a nevét viselő vonósnégyes révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokban, Coloradóban, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára. 2002 óta vezényel, 2007 óta a Verbier Festival (Svájc) Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar vezető karmestere. A MÁV Szimfonikus Zenekarnál 2010-től 2012-ig vezető karmester és művészeti vezető volt, jelenleg a zenekar állandó vendégkarmestere.

Kép
MAT_9945
Fotó: MATTSTEIRER

Az Ünnepi Évad egyik kiemelt eseményének ígérkezik a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány együttműködésével létrejött koncert.

Helyszín: Pécs, Kodály Központ

Időpont: október 25. 19:00

Jegyvásárlás:https://www.kodalykozpont.hu/programok/maxim-vengerov-es-a-mav-szimfonikusok

A jelenleg érvényes szabályozások alapján a koncert védettségi igazolvány nélkül is látogatható, de kérjük, hogy naprakész információkért kövesse a www.kodalykozpont.hu oldalt!

Irány a webshop!