Mandulás

Zárás
23:00 órakor

Történet

Ha még magasabbra merészkednek, akkor gyalogtúrázóknak a Lapis – Tubes - Mandulás túraútvonal kötelező, de sétaútnak is beillik.

A Lapis a Tubes északnyugati oldalának pihenője. A Mecseki Erdészeti Rt. a honfoglalás évfordulója alkalmából a 7 vezér emlékére 7 különböző mecseki kőzetből emlékművet építtetett errefelé. Szét lehet tekinteni a Tubesről, a páratlan szépségű körpanorámát most már nem fogja többé zavarni NATO radar, a természetbarátok és a város bátor civil kiállásának köszönhetően. A gyalogtúra vége a Misina déli lejtőjén fekvő Mandulás, Pécs kedvelt kirándulóközpontja. Itt fajátékok, mászókák várják a gyermekes családokat és innen indul az út a Tornapálya felé is.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Itt régen talán valami pécsi iparbárónak vagy szőlősgazdának volt mandulás kertje – innen származhat a név. A mandula félig-meddig mediterrán növény, tavasszal igen korán ébred, és a Mecsek szélvédett déli lejtőin jók a virágok túlélési esélyei. Weöres Sándor így írta át magyar sorokba költőelődje, Janus Pannonius latin nyelvű mandulafás versét (felejtsük el a rossz emlékű iskolai verselemzéseket – itt nyilván a szexről van szó). Egy dunántúli mandulafáról

Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe' se látott,
Hősi Ulysses sem Alkinoos szigetén.
Még boldog szigetek bő rétjein is csoda lenne,
Nemhogy a pannon-föld északi hűs rögein.

S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,
Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!
Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
Vagy hát oly nehezen vártad az ifjú Tavaszt?

Komoly


A Mandulásban valószínűleg már nem találnak mandulafát; ez egy jó kis játszótér az erdőszélen, olyasmi, mint a budaiaknak a Normafa, csak békésebb és erdősebb. Innen indul az Erdei tornapálya.

Mandulás
+ 0Mandulás

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról a 34 és 34y számú buszokkal közelíthető meg, leszállás a Dömörkapunál.

Parkolási lehetőség az Állatkertnél.

Elérhetőség
Név
Mecsek-kapu
Cím
7635 Dömörkapui út
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: zárva
szerda: zárva
csütörtök: zárva
péntek: zárva
szombat: zárva
vasárnap: zárva

Irány a webshop!