Lakossági hitel felvétele vállalkozóként: mire kell figyelni?

Vannak olyan helyzetek, amikor viszonylag rövid időn belül szükségünk van egy nagyobb pénzösszegre. Nem feltétlenül kell negatív eseményre gondolni, de akadhatnak olyan kiadások, amelyekkel nem szeretnénk azonnal, nagymértékben megterhelni a családi kasszát, inkább részletre, egy hitel formájában akarjuk megoldani azt.


Valóban nehezebb vállalkozóként hitelt felvenni?


Természetesen a klasszikus vállalkozói hitel mellett a lakossági konstrukciók is elérhetőek a vállalkozók számára, amelyeket az akolcson.hu segítségével is igényelhetünk. Ezeket aztán bármire költhetjük: a vállalkozás fejlesztésére, működtetésére vagy akár egy nyaralásra is. A szabadidős tevékenységek finanszírozása is olykor komoly költségeket igényel. A lakossági hitelfelvétel vállalkozóként gyakran kihívásokba ütközik. A bankok szigorúbb követelményeket is támaszthatnak a kisvállalkozásoknak vagy az önfoglalkoztatóknak.


Ez azért van, mert kockázatosabbnak tekintik a vállalkozókat, a jövedelem és a stabilitás változékonyabb, mint például egy alkalmazott esetében. A hitelkérelemhez részletes pénzügyi dokumentációra van szükség. Idetartozik a vállalkozás eredménykimutatása, cash flow elemzés és jövedelemigazolások. Vannak bankok, amelyek magasabb kamatokat vagy többletfeltételeket szabnak a vállalkozóknak, mivel ezzel kompenzálják a kockázatokat.


Ilyenkor érdemes mérlegelni a vállalkozói kölcsönöket, amelyek rugalmasabbak lehetnek és a hagyományos banki jóváhagyástól is kevésbé függnek. Természetesen a lakossági hitelek igénylése nem lehetetlen feladat, de mindig alaposan mérlegelni kell, hogy pontosan mire is van szükségünk és melyik hitelfajta nyújt erre megoldást.


A megfelelő hitel kiválasztása


Egészen széles palettáról tudunk válogatni, így még mielőtt bármire is igent mondunk, érdemes meghatározni a pontos igényeket. Az első kérdés az, hogy mennyi pénzre van szükség. Ehhez jön, hogy mire akarjuk azt fordítani. Végül pedig azt kell meghatározni, hogy mennyi idő alatt akarjuk/tudjuk visszafizetni a hitelt.


A hitelfajták között van szabad felhasználású hitel, amit tulajdonképpen bármire költhetünk, de a kamata is magasabb. A célhoz kötött hitelek alacsonyabb kamatozásúak, de csak specifikus célra lehet fordítani őket. A fedezetlen hitelekhez nincs szükség semmilyen fedezetre, így a kamat is magasabb lesz. A fedezett hitelekhez ingatlannal vagy más eszközzel kell “felelni”, ezzel a kamatozás is kedvezőbb lehet.


Hasonlítsuk össze az egyes ajánlatokat


Ha tisztáztuk az igényeket, akkor érdemes minél több helyről bekérni ajánlatot. Az első szempont a kamat, annak mértéke és típusa. A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) is mérvadó. Az egyéb díjakat se felejtsük el megvizsgálni, valamint a visszafizetési feltételeket. A tájékozódásban, a döntésben egy hitelszakértő nagy segítséget tud jelenteni.


Irány a webshop!