Kellően biztonságos a honlapod?

Egy-két évtizeddel ezelőtt talán nem is gondoltuk volna, mennyi mindent fogunk csinálni az internet segítségével. Telefonhívások és SMS-ek helyett a világhálón keresztül tartjuk a kapcsolatot a családtagjainkkal, barátainkkal. Online bankolunk, a neten keresztül vásárolunk, és a weben intézzük az ügyes-bajos dolgaink jelentős hányadát.


Netezni kényelmes, de veszélyeket is rejt


Azzal, hogy nemcsak baráti beszélgetéseket folytatunk az interneten, hanem ügyeket is intézünk a világhálón, némi kockázatnak vagyunk kitéve. A személyes adatainkra számos kiberbűnöző pályázik, és ha nem vagyunk kellően körültekintőek, akkor könnyen belesétálhatunk a hackerek virtuális csapdáiba.


Amennyiben te magad is rendelkezel weboldallal, akkor nagyon észnél kell lenned. A kiberbűnözők támadásaival szemben nemcsak azért kell védekezned, hogy ne tudják átvenni a honlapod felett az irányítást, hanem azért is, hogy megvédd az ügyfeleid, vásárlóid adatait. Ha érdekel a téma, akkor a következőkben elolvashatod, ezt miként teheted meg, továbbá számos hasznos cikket találsz erről az IT biztonságra specializálódott Sybell blogján.


Válassz okosan szolgáltatót!


A honlapodnak éppúgy biztos alapokra van szüksége, mint egy ingatlannak. Amikor tárhelyszolgáltatót választasz, akkor vizsgáld meg, hogy az adott cég mennyire ügyel a biztonságra.


Járj utána, hogy az adott szolgáltató vajon naprakészen tartja-e a szervereit, és mindent megtesz-e azért, hogy visszaverje a kiberbűnözők támadásait. Mennyire könnyen lehet felvenni a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal? Hétvégén, ünnepnapokon és éjszaka is lehet nekik jelezni, ha valamilyen probléma lép fel? Érdemes néhány percnyi energiát fektetni abba, hogy választ kapj ezekre a kérdésekre.


Ha CMS-t használsz, rendszeresen lesznek biztonsággal kapcsolatos feladataid


A keretrendszerek nagy segítséget nyújtanak, hiszen a segítségükkel olyanok is felépíthetnek reszponzív, funkciókban gazdag weboldalakat, akik nem sajátították el a webprogramozás csínját-bínját. Ha olyan honlapod van, ami WordPress, Drupal vagy Joomla motorral működik, akkor számítanod kell arra, hogy rendszeresen meg fogják próbálni feltörni a hackerek.


A WordPress oldalakhoz számos olyan hasznos bővítmény elérhető, amelyek megfelelő használatával el lehet hárítani a kibertámadások szinte mindegyikét. Ezeket a plugineket könnyen fel lehet telepíteni, és felhasználóbarát a kezelőfelületük. Már az ingyenes verziókkal is komoly lépést lehet tenni azért, hogy a weboldalad biztonságosabb legyen.


Mindenképp legyen SSL tanúsítványa az oldaladnak


Manapság már minden weboldalnak jobb, ha van SSL tanúsítványa. Ez azt jelenti, hogy a honlapodnak a http protokoll helyett a biztonságos https formában kell üzemelnie. Így a weboldaladon zajló kommunikáció titkosíthatóvá és autentikálhatóvá válik, ezáltal jóval nehezebb lesz értékes adatokhoz férkőznie a hackereknek az oldaladon. Még ha esetleg meg is kaparintják őket, valószínűleg nem fogják tudni egykönnyen dekódolni az információkat.


Irány a webshop!