Jakováli Hasszán pasa dzsámija

Jegyár
800 Ft-tól
Nyitva tartás
zárva

Történet

Dzsámi és minaret, mely ma is imahely: A százötven éves török megszállás (1526-1686) korából a legjobb állapotban megmaradt magyarországi dzsámi és minaret.

A XVI. században építtette a Jakovából (ma Djakovó) származó pécsi pasa. A templom négyzet alaprajzú, kupolája nyolcszögletű, minaretje 23m magas.
Az 1700-as évek elején keresztény kápolnává alakították át, az ezt követő évszázadokban többszöri átalakításon esett át. Műemléki helyreállítása 1955-ben kezdődött, 1975-ben nyílt meg benne a török kormány ajándékával berendezett mohamedán imahely.
Belépve az épületbe, szembetűnik a középfalon lévő mihráb-fülke, lépcsős sztalaktit boltozatával. A falakon és a kupolán gazdagon festett növényi díszítések és Korán-idézetek láthatók. A kupola körbefutó díszítésének fehér és vörös csíkozása a fennmaradt eredeti részletek után készült rekonstrukció. Figyelemre érdemesek a kupolába és a falakba helyezett, nyílásukkal kifelé néző cserépkorsók, amelyek a jó akusztikát biztosították. Eredetileg vékony vakolatréteg takarta e cserépnyílásokat, amit a bemutatás érdekében a helyreállításkor nem vakoltak vissza. A padlózatot mecseki kövekkel burkolták, a ma látható padló a feltárt maradványok alapján készült. A dzsámi 2010 májusától megújult kiállítással és megszépült környezetben fogadja a látogatókat.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

A pécsi bégnek egyszer csak elege lett az elhagyott püspöki nyaralóban tanyázó eszetlen bektási dervisekből. Ezek a síita gazemberek nem tartják be a Korán előírásait, isznak, gyanús növények füstjét szívják, fajtalankodnak, vagy éppen látványosan éheznek, és bármikor fellázíthatják a janicsárokat – gondolta a bég. Elkergetni mégsem lehetett őket, mert összespanoltak a helybéli prolikkal, a nép imádta őket – talán még a magyarok is.

Hát építtetett egy új mecsetet – sajnos már csak a nyugati városfalakon kívül maradt neki hely –, mellé kolostorépületet szegénykonyhával, iskolával, és a birodalom szívéből ideköltöztette az eminens mevlevi derviseket – ezek a stréberek mindig is kiszolgálták a hivatalos politikát.

A szerzetesek már elmentek, de a mecset ma a város működő iszlám imahelye – péntekenként gíroszsütők, medikusok és keleti üzletemberek együtt hallgatják az imámjukat.

A város visszahódításakor a minaretben lakó dzsinn megmakacsolta magát, és nem volt hajlandó a többi iszlámhívővel együtt dél felé vonulni; befészkelte magát a kúp alakú toronycsúcsba – azóta a minaret nem látogatható, és sem lebontani, sem felújítni nem lehet.

A Jakováli Hasszán dzsámi Magyarország egyetlen műemléke, ahol a minaret és a mecset együtt maradt fenn. Éljen a dzsinn!

Jegyárak

Teljes árú:1.000 Ft
Kedvezményes jegy: 800 Ft


A Jakováli Hasszán pasa dzsámiba megváltott belépő érvényes az Idrisz baba türbéjébe is.

+ 3
Fotó: Belavari Krisztina
+ 3
Fotó: Belavari Krisztina
+ 3
+ 3

Megközelíthetőség

Busszal a Főpályaudvarról 30, 34 és 36 számú busszal közelíthető meg, majd a Kórháztértől 50m kell sétálni.

Parkolás a Pátria parkolóban (Pécs, Rákóczi út 3, 7621).

Elérhetőség
Név
Jakováli Hasszán pasa dzsámija
Cím
7623 Pécs, Rákóczi út 2.
Telefonszám
+36 20 400 9301
+36 20 400 9303
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 18:00
szerda: 10:00 - 18:00
csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 18:00
szombat: 10:00 - 18:00
vasárnap: 10:00 - 18:00

Irány a webshop!