Itthon otthon - Nemzetiségi fiatalként a mai Magyarországon

Időpont
2023.09.20. 17:00 - 19:00

MCC pécsi képzési központ (7622 Pécs, Czinderi u. 6.)

Jordán Blanka – elnök, Magyarországi Németi Fiatalok Közössége

Krkeljics Mirkó Mitár – elnök, ZORA – Magyarországi Szerb Fiatalok Egyesülete

Kőszegi Krisztián – A Pécsi Evangélikus Roma Szakkolégium munkatársa

Blazsetin Vjekoslav – szakmai munkatárs, Collegium Croaticum, egyetemi tanársegéd, PTE BTK Horvát Tanszék

Sullivan Ferenc – kutató, Ifjúságkutató Intézet (moderátor)

A 2011-es népszámláláson – a legnagyobb létszámú közösséget, a romákat nem számolva – közel 330 000 honfitársunk vallotta magát valamely nemzetiségi közösséghez tartozónak. A hazai népesség korfáját tekintve ebből az adatból arra következtethetünk, hogy mintegy hatvanezer, nemzeti kisebbségi identitással (is) bíró 15-29 éves fiatal él hazánkban.

Míg az utóbbi másfél évtizedben fokozott figyelem irányult a határainkon kívül élő, elszakított nemzetrészekre, a hazánkban élő nemzetiségek kultúrájáról, nyelvük és identitásuk megőrzéséről kevesebb szó esik a közbeszédben. Még kevésbé tud arról az átlagemberek, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok hogyan szerveződnek közösséggé és kapcsolódnak be a közéletbe a saját településükön vagy országos szinten. Pedig a velünk élő nemzetiségek hagyományai, nyelvei mind-mind Magyarország kultúráját gazdagítják, ezért mindannyiunk érdeke, hogy generációról generációra hagyományozódva a jövőben is velünk legyenek. Erről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel szeptember 26-i eseményünkön.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Regisztráció: Itthon,otthon Pécs | MCC Feliratkozás

Irány a webshop!