II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál

Jegyár
Ingyenes
Időpont
2023.04.19. 00:00 - 04.23 23:55:00

Nyitott, rendhagyó fesztivál, ami nem csak a fellépők számára és az egzotikus előadások felsorakoztatására, felléptetésére koncentrál, hanem arra, hogy megmutassa ennek a kultúrának történeti vonatkozásait, valamint inspirálja a résztvevőkben lévő kreativitást és alkotókedvet.

Lehetőséget ad a hazai és nemzetközi művészek találkozására és együttalkotására. Emellett a laikusok számára is befogadhatóan, érdekesen interpretálja az árnyszínházi formanyelvet.

Az árnyszínház jeles képviselői a világ számos pontjáról érkeznek Pécsre. Összesen 11 országból 21 színházi előadás mutatkozik meg a fesztivál 5 napja alatt, és emellett számos kísérleti alkotó műhellyel, workshopokkal várják a szakmai közönséget, a színház iránt érdeklődőket és hozzáértőket.


Érkezik indonéziából a Világörökség részeként számon tartott wayang kulit árnyjáték egyik kiemelkedő dalang mestere, Ki Purbo Asmoro 19 gamelán zenésszel, akik élőzenével varázsolnak el bennünket a solo-i éjszakába.


A tradícionális templomi árnyjáték, a Tholpavakoothu mestere Ramachandran Pulavar Indiából érkezik családjával, akik 14 generáció óta éltetői és mesterei a tholpavakoothu játéknak. Ramayana előadásukkal bepillantást nyerhetünk egy több száz éves tradíció élő hagyományába.


Görögországból Karagiozis mestere, az Anemodoura Theater érkezik a fesztiválra, aki a görög hagyományból ismert figurát kelti életre az árnyvásznon, aki 500 éve nevetteti a görög és török gyermekeket és felnőtteket egyaránt.


Árnyszínházi mesterek érkeznek emellett még Angliából, Belgiumból, Csehországból,Lengyelországból,Oroszországból, Spanyolországból, Oroszországból, és hazánkat is 3 bábszínház képviseli a Karakulit Fesztivál során.

A fesztiválhoz kapcsolódó kiállításon bemutatkozik a 4 nagy tradícionális árnybirodalom, ahol az 5 nap alatt betekintést nyerhetnek az érdeklődők az indiai tholpavakoothu, az indonéz wayang kulit, a kínai ying-xi és a török karagöz árnyjátékok világába, ám emellett a modern európai árnyszínházi irányzatok is bemutatásra kerülnek.


A fesztivál művészettörténeti, színházi és képzőművészeti interdiszciplináris

találkozás. Metamorfózis, ahol a tárgyak, alakok, sziluettek életet kapnak.“2023. Április 19-23. között ismét belevetjük magunkat az árnyak rejtelmes és

megigéző birodalmának tengerébe, és várunk, hogy ugorj velünk te is, ebbe a

varázslatos világba! KARAKULIT, ahol az árnyak életre kelnek! a MárkusZínház

társulata"


További infromációk:

www.markuszinhaz.hu

https://www.facebook.com/karakulitfestival

Irány a webshop!