Így lesz biztonságos az internetes vásárlásod

Már a koronavírus-járvány kitörése előtt is egyre növekvő forgalmat bonyolítottak az internetes áruházak. Nem is csoda, hiszen jóval kényelmesebb otthonról vásárolni úgy, hogy ki sem kell lépnünk a lakásból.


Azonban ennek a komfortnak ára van, hiszen a bizalomfaktor jelentős szerepet kap a netes kereskedelemben. Be kell tartanunk néhány szabályt annak érdekében, hogy ne essünk áldozatául a csalóknak. Vásároljunk megbízható helyről, és kezeljük kellő gondossággal a személyes és egyéb adatainkat.


Kerüld a nyilvános hálózatokat


A személyi számítógépeink és laptopjaink védelme alapvető biztonsági intézkedésnek számít. Azonban sokan még mindig védtelenül hagyják a telefonjaikat, tableteket és egyéb okoseszközeiket. Ezeken a készülékeken keresztül is megtalálhatnak a csalók.


Kiváltképp, ha előszeretettel használjuk a nyilvános wifi-hálózatokat. Zárt közösségi terekben és külső helyszíneken is elterjedt az ingyenes vezeték nélküli internet. Azonban ezek nem védett rendszerek, amelyeken keresztül könnyedén hozzáférnek az adatainkhoz. Épp ezért soha ne vásároljunk vagy bankoljunk nyilvános wifi-ről.


Csak megbízható webshopból vásárolj


Legyünk körültekintőek, amikor webshopból vásárolunk, mert az üzletek mögött is állhatnak bűnözők. Az SSL-tanúsítvány megléte garantálja, hogy az adataink nem kerülnek harmadik személy kezébe. Ezt a címsorban lévő kis lakat mutatja meg neked.


Továbbá jó ötlet, ha olyan marketplace-eken böngészünk, ahol megbízható webáruházak tömörülnek. A Wsfind weboldalán számos internetes áruházat megtalálhatunk, megkönnyítve így a webes vásárlást. Emellett az adatainkat is biztonságban tudhatjuk.


Ne adj ki bankkártyaadatokat


Az internetes csalók egy kedvelt módszere, hogy a bankod nevében e-mailt küldenek. Ezekben a levelekben rendszerint a bankkártyaadatokat kérik különféle indokokra hivatkozva. Ne dőlj be ezeknek az üzeneteknek, ugyanis a bankok soha nem kérnek elektronikus levélben ilyen típusú adatokat.


Amikor webáruházból vásárolsz, akkor is csak a biztonságos fizetési felületen add meg az adataidat. Ne küldd SMS-ben, e-mail-ben vagy egyéb formában a hitelkártyád vagy bankkártyád bizalmas adatait. A gyermekedet is figyelmeztesd, hogy semmi esetre se adjon ki magáról senkinek bizalmas információkat.


Figyeld a vásárlói visszajelzéseket


Sokat elárul egy webshopról, hogy mennyi és milyen irányú vásárlói visszajelzést oszt meg magáról. Sőt, az erre adott válaszokból is következtethetsz a vállalkozás hozzáállásáról. Ha magas a visszajelzések száma, és a pozitív üzenetek aránya magas, akkor bátran vásárolhatsz.


Ha nincs visszajelzés, vagy negatív irányba billen a mérleg, akkor inkább keress másik webshopot. Azzal, hogy te is megírod a tapasztalataidat egy-egy vásárlást követően, a többi vevő dolgát könnyíted meg. Emellett pedig a vállalkozásnak is esélyt adsz a hibák kijavítására és a fejlődésre.

Irány a webshop!