Hogyan kell ápolni a pattanásos bőrt?

Hogyan kell ápolni a pattanásos bőrt?

A bőrön megjelenő pattanásokkal mindenki találkozik, ha máskor nem, akkor tinédzserként, amikor a hormonális változások miatt igen gyakori a jelenlétük. Ám az aknék olykor felnőttkorban is megjelennek, és igencsak feladják a leckét, hogy mit változtassunk a bőrápolási rutinunkon.

Használjunk speciális, pattanásos bőrre való kozmetikumokat!

Egyértelmű, hogy ilyenkor a bőrnek különleges ápolásra van szüksége, hiszen gyorsítani kell a meglévő aknék elmúlását és megakadályozni az újabbak kialakulását.

Az arcmosáshoz például érdemes olyan készítményt választani, ami mélytisztító, fertőtlenítő hatással bír, emellett összehúzza a pórusokat. Az elhalt hámsejtek eltávolítására is fokozottan oda kell figyelni, ehhez válasszunk egy kémiai hámlasztót a Helia-D kínálatából.

A Geek&Gorgeous Cheer Up például szalicilsavat tartalmaz, ami többek között arról ismert, hogy a pórusok belsejében is képes hámlasztani, így segít megszabadulni a pattanásoktól. A készítmény továbbá antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagokban is gazdag, így aknés bőrre mondhatni “must have” termék.

Mindezek mellett kerüljük az olyan kozmetikumokat, amik úgynevezett komedogén összetevőket tartalmaznak. Ezek ugyanis eltömíthetik a bőr pórusait, ami egyenes út az aknék megjelenéséhez.

Ne nyomkodjuk ki a pattanásokat!

Bár az aknék zavaróak és olykor fájdalmasak, mégsem célszerű otthon, saját kezűleg kinyomkodni őket, mert csak még több galibát okozhatunk. Elég annyi, ha nem tiszta a kezünk vagy rossz technikát alkalmazunk, és máris begyulladhat a bőr vagy ott marad egy heg az arcunkon.

Bármennyire is nagy a kísértés, ne piszkáljuk a pattanásokat, maximum annyit tegyünk, hogy naponta 2-3 alkalommal finoman bekenjük őket szalicilsavas hámlasztóval vagy szárító keverékkel.

Ha az aknék rendszeresen gondot okoznak, akkor célszerű felkeresni egy kozmetikust, aki szakszerűen kezeli a bőrt.

Mitől alakulhatnak ki a pattanások?

Népszerű tévhit, hogy az aknék megjelenésének oka például a csokoládé vagy az olajos magvak fogyasztása, esetleg a párnahuzat túl ritkán történő tisztítása. Valamelyest persze ezek a tényezők is közre játszhatnak, de általában ennél bonyolultabb a dolog.

A bőr irritációját okozhatja például valamilyen fizikai tényező (például az arc dörzsölése, vagy télen a sapka viselése), vagy bizonyos kozmetikai összetevőkkel szembeni túlérzékenység.

Ám az is gyakori, hogy hormonális rendellenesség vagy a szervezetben valahol jelenlévő gyulladás áll a háttérben. Ez esetben a pattanás viszont csak egy tünet, a testünk jelzése arra vonatkozóan, hogy valami nem működik megfelelően.

Az első lépés ilyenkor egy alapos kivizsgálás, hogy kiderüljön, mi a probléma pontos oka. Ekkor ugyanis már nem elég csak a pattanásokat kezelni, hanem a kiváltó betegséggel is foglalkozni kell. A diagnózis felállítása azonban szakorvos feladata, így cikkünkben erre nem is térnénk ki bővebben.


Irány a webshop!