Hogyan érd el, hogy mindenevő legyen a gyermeked?

Megeszi a gyermek a levest, de a répát otthagyja árválkodni a tányér szélén? A főzelékekre rá sem néz? Ez nem természetes annak ellenére, hogy a köztudat számára elfogadott. A kicsik étkezési szokásai otthon alakulnak ki, és gyakran felnőttkorig megmaradnak, ezért nem mindegy, hogy mivel kínálod. A változatos, egészséges étrend kialakításához csak némi kreativitás kell és kitartás. Ebben a cikkben ötleteket adunk, hogy hogyan érheted el, hogy a csemetéd “jó evő” legyen.


Vidám formák a tányéron


Egy egyszerű párizsis kenyeret is jópofává lehet varázsolni, ha arcot formálsz belőle. Lehet valamilyen kerek zöldség a szeme, például retek vagy uborka, a szája pedig vékonyra vágott paprika. Ugyanannyi időbe telik az elkészítése, mintha a szendvics mellé tennéd, mégis sokkal szívesebben eszi majd meg a lurkó. A Játéksziget játékkonyha szekciójából vásárolt játékokkal ő is készíthet neked reggelit vagy ebédet. Lepjétek meg egymást finomságokkal, te persze igazival és igyekezz izgalmassá tenni az étkezést. Főtt ételeket is lehet gyerekbaráttá tenni: a krumplipüréből formálhatsz csibét, a spagetti tésztából fészket, amiben mozzarella madárkák csücsülhetnek.


Elő a köténnyel és fakanállal


Az egyik legjobb módja, hogy a gyerkőc megismerje és megszeresse a különböző ízeket, ha bevonod őt a főzésbe. Megmoshatja a rizst, fejthet borsót, felütheti a tojást (kicsiknek csak akkor, ha mehet egybe a fehérje és a sárgája), segíthet a fűszerezesnél. Egy csipet ebből, kiskanálnyi abból. Szagolja, kóstolja meg őket, te pedig egy-egy mondatot fűzz hozzá, hogy miért teszed az ételbe. A közös tevékenység jó hatással van a kapcsolatotokra, valamint látni fogja, hogy az ételt el kell készíteni. Meg kell főzni vagy sütni, a zöldségeket megpucolni, közben egy karika répát el lehet tüntetni a vágódeszkáról. Ha kiveszi a részét a munkából, valószínűleg lelkesebben fogja megenni is.


A világ konyhái


Az ovis lurkóval már tarthattok nemzetközi konyha napot. Nevezzetek ki egy napot a héten, és közösen találjátok ki, hogy mi legyen a menü. Gyűjts ki néhány jellegzetes ételt képpel együtt, hogy könnyebben tudjon választani. Az olasz napra süthettek pizzát, amire új ízként kerülhet olívabogyó. Vagy készíthettek spagettit, lasagnét. A mexikói napon készíthettek nachost, tortillát, zöldségekkel töltött gombát. A kínai konyha remeke a narancsos pekingi kacsa, de az illatos-omlós csirke is nagy sikert fog aratni. Szálkamentes halból gyártsatok halgolyókat sushi helyett a japán napra, amihez természetesen rizs dukál.


Amit te eszel, az finomabb


Szülőként a legfontosabb, hogy a gyerek először azt fogja csinálni, amit tőled lát és csak sokadjára, amit mondasz neki. Amikor leülsz vele társasozni vagy mesét olvasni, vigyél be egy tálban szeletekre vágott gyümölcsöt és helyezd el magatok közé. Megkínálhatod, de ha nem fogadja el, semmi baj. Amikor a harmadik-negyedik szeletet veszed ki a tálból, anélkül, hogy noszogatnád, ő is venni fog belőle.


Irány a webshop!