Havihegyi kápolna

Nyitva tartás
zárva

Történet

Pécsi iránytű, tornya utat mutat. A Mecsek déli lejtőjének meghatározó pontja a Havihegyen álló Havas Boldogasszony-kápolna.

Az 1690-es pestis járvány emlékére épült egyszerű, barokk stílusban. Építőanyagát a város lakói fogadalmukhoz híven, maguk hordták fel a 230 méter magas hegyre. Főoltára márványból készült, az oltárkép Szűz Máriát ábrázolja. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében kiépített sétány vezet a Tettye parktól a kápolnáig. A bejárat előtti Piétá-szobor Bartalits Mihály műve. A rendkívül egyszerű templom városképi jelentőségű, mert a város számtalan pontjáról jól látható.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

1690-ben, nem sokkal az oszmánok elkergetése után kitört a városban a pestis – Allah bosszúja az elvesztett városért. A nép megfogadta, hogy ha vége lesz, és túléli, templomot épít Szűz Máriának. Nem mindenki élte túl, de vége lett, és az emberek a hátukon vitték fel a hegyre a meszet, a téglát, a cserepet meg a gerendákat.
A kicsiny, intim hangulatú templomocska a belváros fölött lebeg.

Komoly
Szilárdan áll a fehér mészkősziklákon, mandulafák között teljesíti a mediterrán sztereotípiákkal kapcsolatos elvárásokat; a panoráma fenséges.

Miserend

Vasárnap: 16:00


Havihegyi kápolna
+ 1Havihegyi kápolna
+ 1Havihegyi kápolna

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról a 33-as számú buszokkal közelíthető meg, leszállás a Tettye, Havihegyi útnál.

Parkolási lehetőség a Tettye térnél.

Elérhetőség
Név
Havihegyi kápolna
Cím
7627 Havihegyi út 7.
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: zárva
szerda: zárva
csütörtök: zárva
péntek: zárva
szombat: zárva
vasárnap: 16:00 - 17:00

Irány a webshop!