Hasznos tudnivalók a skarlátpiros zsályáról

A skarlátpiros zsálya egy különleges zsálya faj, amely az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül is annak déli részén, mégpedig Mexikóban őshonos. Magyarországon egynyári növényként nevelhető fajként tartják számon.


A skarlátpiros zsálya a dísznövények csoportjába sorolható, ezen belül is a számos zsálya faj egyike. Ezek közül sokak által is ismert az akár gyógynövényként is kiváló, meglehetősen igénytelennek mondható, Dél-Európából származó orvosi zsálya, amely fűszernövényként is remekül megállja a helyét. Gyógyászati célokra a hosszúkás, kékes-zöldes színben pompázó leveleit szokták felhasználni, amelyeket júniustól ajánlott begyűjteni, eltávolítva azokat a szárról.


Az orvosi zsálya mellett ismertebb faj még például a paprikavirág és a ligeti zsálya is. Laikusok számára azonban már talán kevésbé ismert fajtája a tornyos és lisztes zsálya, a muskotályzsálya vagy esetleg az ananászzsálya.


Az érdeklődők számára a CityGreen részletesen is bemutatja, hogy mit érdemes tudni a különféle zsálya fajokról, valamint azt is, hogy azokat miként érdemes gondozni.


A skarlátpiros zsálya virága és levele


Méret tekintetében közepes termetű növény, amelynek különlegessége és egyben legfőbb ékessége a több színben (fehér, rózsaszín, valamint piros) pompázó, füzér alakba rendeződő, ajakos virágai. Ezekben nyár végétől kezdődően igazán sokáig, akár egészen az első fagy beköszöntéig gyönyörködhetünk. Levelei alapján is könnyen felismerhető ez a növény, azok ugyanis lándzsa vagy szív alakúak, illetve fogazott szélűek.


Hova érdemes ültetni?


Mivel egyaránt kedveli a naposabb és világosabb, valamint a félárnyékos helyet is, valamint akár a semleges és enyhén savas talajt is, az ültetési helye nem korlátozott. Azonban érdemes odafigyelni, hogy jó vízáteresztő képességű talajt válasszunk neki. Bár nem viseli meg nagyon az átmeneti szárazság, igazán jól a mérsékelt, de rendszeres öntözés mellett érzi magát a skarlátpiros zsálya.


Gondozása


Az elszáradt virágait ajánlott folyamatosan eltávolítani, ugyanis azokat levágva további virágzás jellemzi a növényt. Amennyire nem kényes a talajra, annyira érzékeny viszont a különféle kártevőkre és betegségekre ez a faj. Előbbiek közül a legnagyobb veszélyt a takácsatkák, levéltetvek, valamint a liszteskék jelentik a növény számára. A legjellemzőbb betegségek pedig, amelyek megtámadják a skarlátpiros zsályát, a peronoszpóra és a lisztharmat.


A növény magvetéssel tovább szaporítható. Első lépésben beltéren érdemes előnevelni a palántákat, amelyek májusban kiültethetőek már, ugyanis mindenképpen csak a fagyveszély elmúlását követően szabad elvetni a szabadföldbe.

Irány a webshop!