Ezer kalandot és élményt ígér a pécsi Múzeumok Éjszakája

Tavalyi a járványügyi intézkedések miatt országosan nem lehetett megrendezni a hazai múzeumvilág immár évtizedek óta legnépszerűbb eseményét. A kényszerű „szünet” után idén visszatérhet a fesztivál. A Janus Pannonius Múzeum 2021-ben 13 helyszínen 30 programmal – tárlatvezetésekkel, interaktív családi programokkal, újonnan nyíló időszaki kiállításokkal, bemutatókkal, előadásokkal – várja a nagyérdeműt június 26-án.

A Múzeumok Éjszakája kezdetektől, immár évtizedek óta hagyományosan, minden esztendőben a hazai múzeumi világ legkiemelkedőbb eseménye. Pécs minden alkalommal, így idén is csatlakozott az országos felhíváshoz.

A képző- és iparművészet iránt érdeklődők igen sokféle program közül választhatnak június 26-án. Lesznek tárlatvezetések a Két ágyúlövés – Habsburgok Baranyában című új kiállításban (Modern Magyar Képtár), a Csontváry, a Zsolnay és a Vasarely Múzeumban, valamint Schaár Erzsébet Utca című állandó kiállításában. Szintén érdekesnek ígérkezik a Modern Magyar Képtár az éjszakát záró két eseménye: a Weininger Andor Gömbszínházáról előadás (21:00), valamint a Variációk a színes városhoz, zománckísérletek a magyar művészetben (1967–1972) című, Modern Magyar Képtárban látható időszaki tárlatához kapcsolódó beszélgetés (22:00).


Kép

Tárlatvezetések lesznek más helyszíneken is. Így a Sopianae állandó régészeti kiállításban (18.00, 19:00), a Néprajzi Múzeumban (18.00), továbbá a Várostörténeti Múzeumban, ahol a Páratlan élvezet járni a Mecseket című kiállítás (21:00) mellett az állandó kiállítást kétszer is megtekinthetjük (19:00; 22:30), a második alkalom már zseblámpás vezetés lesz! Szakértői segítséggel és útmutatással megismerhetjük a Mecseki Bányászati Kiállítást (19:00) is. Hasonlóan különleges lesz Az éjszaka hangjai című interaktív zoológiai témájú előadás a Csontváry Múzeumban (20:00).

A családi programok sorát erősítik a múzeumpedagógiai foglalkozások, így például a Weininger Andor műveihez kapcsolódó interaktív műhelyfoglalkozás (Modern Magyar Képtár, 16:00–18:00), illetve a Vasarely geometriája című program, amelyben térhatású képeket készíthetünk színes síkidomokból (Vasarely Múzeum, 18:00–22:00). A Sopianae állandó régészeti kiállításban (Káptalan u. 4.) megtartandó foglalkozás (16:00–18:00) jelképesen a Római Birodalom hétköznapi életébe kalauzolja el a résztvevőket.


Kép

Szinén igazi forgatagot ígér a Néprajzi Múzeum (Rákóczi út 15.). A – kézművesvásárt és -bemutatót is kínáló – program gyerektáncházzal indul (17.00), majd a már említett tárlatvezetés (18:00) után a hagyományos almafajtákról hallhatunk – cider kóstolóval egybekötött – előadást. Az éjszaka a hagyományos Szent Iváni tűzugrással és almasütéssel zárul. A tárlatvezetés és az előadás időtartama alatt kézműveskedéssel és almás népmesékkel várják a gyerekeket.

A Vasváry-házban a tavaly felépített „Málenkij robot – 75” című kiállítás akkor (a járványügyi korlátozások miatt) elmaradt megnyitójára kerül sor, szakmai tárlatvezetéssel (18:00). Érdekes kulisszatitkokat tudhatunk meg a gyógyászatról, egykori használt gyógyszerekről és sok másról a Szerecsen Patika Kiállításban tartott tárlatvezetéseken (17.00, 18:00, 19.00, 20:00), amelyekre azonban a kis befogadóképességű helyszín miatt előzetes regisztráció szükséges. (Jelentkezni június 25-én 12:00 óráig a kommunikacio@jpm.hu címen lehet).


Kép

Aki mégsem a pécsi belvárost választaná, hanem a természetbe kalandozna, az két túra közül is választhat. Idén is lesz éjszakai kirándulás a Jakab-hegyre Gábor Olivér régésszel (találkozó: 17.30-kor az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél). A másik túra a Pécs-Mecsekszabolcs környéki erdőkbe vezet, ahol az „éjszakázók” gyógyfüvekkel ismerkednek, vadvirágos gyepeken néznek körül Dénes Andrea botanikus vezetésével. (Sötétedés után szentjánosbogár rajzásra is számíthatunk.)

A pécsi Múzeumok Éjszakájára a – minden helyszín megtekintésére feljogosító – belépőjegy felnőtteknek 1500, a kedvezményekre jogosultaknak (6-26 év között, illetve 62 éves kor felett) 1000 forintba kerül. A családi jegy 4000 Ft, továbbá 0-6 éves korig, valamint fogyatékkal élőknek (1 kísérővel) a program ingyenes. Aki csak egy adott helyszínre váltana belépőjegyet, annak 1000 forintot kell fizetnie (a kedvezményes ár: 500 Ft).

A belépőjegy másnap, június 27-én is érvényes a JPM kiállítóhelyein!

(A pécsi Múzeumok Éjszakája rendezvény sikeréhez a Pécsi Tájak Korok Múzeumok Klub 12 önkéntest biztosít.)

Teljes program: www.jpm.hu

Irány a webshop!