Ezeket ne hagyd figyelmen kívül, ha hőszivattyút választasz!A hőszivattyú energiahatékony és környezetbarát fűtési megoldást jelent, amellyel a fűtési költségek jelentős része megtakarítható, így az energiaárak drasztikus emelkedése miatt hazánkban is egyre inkább a figyelem középpontjába kerül.


A berendezés a külső környezet ingyenesen és korlátlanul rendelkezésre álló hőjét hasznosítja fűtésre, hűtésre és használati meleg víz előállítására. Az elektromos energiával üzemelő hőszivattyús rendszerek a komfortos otthonok ideális fűtési/hűtési megoldását jelentik. Vajon mindenhol alkalmazható hőszivattyú? Hogyan válaszd ki az ideális berendezést?


Hőszivattyúk típusai


A Zone Klíma a legjobb minőségű hőszivattyúk forgalmazása és telepítése révén vállal jelentős szerepet a Föld jövője érdekében.


A berendezések legnépszerűbb és leggyakrabban használt típusa a levegő-víz hőszivattyú, amely a levegőt használja hőforrásként és a rendszerben keringetett vizet fűti és a hőleadókon keresztül juttatja el a hőenergiát a helyiségekbe. Szinte bárhová telepíthető, és a bekerülési költsége és a hatékonysága a legalacsonyabb az összes típus közül.


A víz-víz hőszivattyúk a talajvíz hőjét alakítják fűtési energiává. Működtetésükre csak megfelelő talajvízszint esetén van lehetőség, és a talajvíz elapadása esetén nem üzemelnek. Telepítésének költsége és a hatékonysága magasabb, mint a levegő-víz berendezéseké.


A geotermikus hőszivattyúk a talaj szinte állandó hőjét használják a kellemes hőmérséklet biztosításához, ezáltal a legnagyobb hatékonysággal üzemelnek, azonban installálásuk rendkívül költséges és engedélyhez kötött.


A hőszivattyúkhoz soroljuk a klímaberendezéseket is, hiszen azok a levegő hőjét használják, csak a hőátadó közeg esetükben szintén a levegő.


Hőszivattyúk telepíthetősége


A hőszivattyúk az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel, a “rejtett” padló-, mennyezet- és falfűtéssel üzemeltethetők a leghatékonyabban, de egyes típusok akár utólagosan, radiátorokhoz is csatlakoztathatók, így nem csak új építések, de fűtéskorszerűsítések esetén is megoldást jelenthetnek.


A meglévő rendszer alkalmasságáról a szakemberek tudnak dönteni, de mindenképpen csak megfelelően hőszigetelt épületnél jöhet szóba a használata.


A berendezések energiahatékonysága


A hőszivattyúk hatásfokát, vagyis azt, hogy a működtetéshez mennyi energia szükséges, az ún. COP érték mutatja. A magas COP mutató jobb hatásfokot és alacsonyabb energiaigényt mutat.


A széles körben használt levegő-víz hőszivattyúk átlagos COP értéke 3-5, ami azt jelenti, hogy 1 kW elektromos energia felvételével 3-5 kW hőenergiát termelnek.


Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy károsanyag-kibocsátásuk nulla, így kitűnő alternatívái a fosszilis energiahordozók égetésével hőt termelő berendezéseknek.


Egy jól megtervezett rendszer hosszú távon képes az otthonok energiaigényét biztosítani. A megfelelő telepítés, beüzemelés szintén alapvető fontosságú a hatékonyság szempontjából, ahogy a rendszeres karbantartás is.


Irány a webshop!