Építkezési törmelék eltüntetése, avagy a konténeres sittszállítás

Amikor építkezel vagy felújítasz, esetleg bontást végzel, a konténeres sittszállítás jó barátoddá válik. Ugyanis nincs ennél jobb, hatékonyabb és gazdaságosabb megoldás arra, hogy az építési törmeléket, a sittet eltüntesd az építési területről.

De tudod egyáltalán, hogy mi a konténerrendelés menete? Vagy hogy mi a folyamata? Illetve mire kell figyelni, hogyan készülj fel rá?


Konténeres sittszállítás megrendelése

Az első és talán legfontosabb, hogy gondold végig, körülbelül mennyi sitt fog keletkezni az építkezésen, felújításon vagy a bontás során. El kell ugyanis döntened, hogy van-e szükséged konténerre. Ha ugyanis van autód és utánfutód, és csak egy fél utánfutónyi sitt fog keletkezni egy kisebb felújításon, akkor ne erőltesd. Ezt meg tudod akár egyedül is oldani azzal, hogy leadod a megfelelő (engedéllyel rendelkező) lerakóba szállítva.

Ha viszont több köbméter törmelékről van szó, vagy egyáltalán nincs is autód, utánáfutód, akkor jöhet a konténeres sittszállítás. Itt a rendelés előtt belövöd, hogy körülbelül mekkora mennyiségű törmelék fog keletkezni, majd leadod a rendelésed. Az a tapasztalat, hogy érdemes eggyel nagyobb méretet rendelned, mint amekkorára számítasz, hogy elég lenne.

Ezt követően jöhet a telefonos rendelés, melynél már csak a pontos helyet és időpontot kell még megadnod. Persze azt is, hogy közterületen helyezzék-e el a konténert vagy magánterületen, illetve a hulladék típusát is meg kell adnod. De erről a következő pontokban beszélünk részletesebben. Továbbá itt fogod még megadni azt is, ha van áfás számla iránti igényed, vagy átvételi elismervényt is fogsz kérni.

Elhelyezés, megrakodás

Kétféleképpen helyezhető el a rendelt sittszállító konténer. Egyrészt mehet magánterületre, saját telekre, másrészt közterületre. Ha saját telken helyezteted el, akkor az a legegyszerűbb, ahhoz nem kell külön engedélyt kérned.

Ellenben, ha közterületre szeretnéd lerakatni, akkor szükséged lesz a helyi önkormányzattól területfoglalási engedélyre. Ezt csak egyetlen esetben tudod elkerülni: ha folyamatos a rakodás, azaz ott van a teherautó és a sofőr is. Ha ez nem megoldott, mert lassabb a felpakolás, akkor marad a területfoglalási engedély igénylése. Ezért a plusz költséget jelentő engedélyért a helyi önkormányzathoz kell fordulnod.

Pár szó a hulladékról

Alapvetően csak sittet szállíttass egy konténerrel. De megoldható az is, hogy más is kerüljön bele. Jó tudni, hogy ha csak sittet pakolsz, akkor olcsóbb lesz, mintha vegyesen pakolnád például háztartási hulladékkal. Ilyenkor ugyanis külön kell válogatniuk a cég munkatársainak a szemetet, mert máshova kell elhelyezniük a sittet és a kommunális hulladékot.

Amire érdemes még figyelni, hogy csak építési törmelék esetén az aljára kerüljenek a kisebb, felülre a nagyobb darabok. Míg vegyes szállítás esetén ugyanígy, csak ezek fölé menjen a vegyes hulladék.

Irány a webshop!