Egy kis olasz kávétörténelem

Az olaszokra jellemző kávé iránti szenvedély a 16. századig nyúlik vissza, amikor az első arab kereskedőhajók kikötöttek a mediterrán ország partjainál, és elhozták az arab kultúra szerves részét képező kávébabokat.

Az olaszok hamar megkedvelték a kávé jellegzetes ízét, és egyre-másra azon dolgoztak, hogy az ital elkészítéséhez szükséges gépeket is tökéletesíteni tudják. Kezdetben a külföldön használatos kávéfőzőket importálták, illetve lemásolták a máshol látott technológiákat.

Az itáliaiak mindig is az erős, sűrű, sötét pörkölésű kávékat részesítették előnyben, ezért olyan kávégépre volt szükségük, melyeknek a használatával a kávé valódi aromája bele tudott oldódni az elkészített italba.

A MILÁNÓI ÉS A NÁPOLYI KÁVÉFŐZŐK

A kávégépek két csoportja vált igazán népszerűvé az olasz kávézókban: a “milanese” és a “napolitana”. Mindkét berendezés két részből állt.

Az előbbi esetében az alsó tartályba vizet tettek, a felső részbe pedig egy filterrel elválasztva kávét. A víz a felforráskor a felső edényben összekeveredett a kávéval.

A nápolyi típusú kávéfőzőknél szintén az alsó részbe került a víz, a felsőbe a kávé, de ezt a víz forralását követően meg kellett fordítani, hogy a forró víz át tudjon csepegni az őrölt kávén.

Mindkét módszerrel voltaképpen török kávét lehetett készíteni, ez azonban egy hígabb ital volt, és viszonylag időigényes az előállítása.

AZ ELSŐ VALÓDI ESZPRESSZÓ

Az Európában zajló ipari forradalom hullámai nyomán 1901-ben született meg az első eszpresszó kávé készítésére alkalmas kávégép Luigi Bezzera találmányaként. Működését tekintve ez a gép a magyarok közt “kotyogós” kávéfőzőként emlegetett eszköz őse.

A vízzel töltött fém tartályban - a melegítés hatására - megnő a képződő gőz miatt a nyomás, ami a darált kávén átpréseli a forró vizet. A szükséges gőz miatt a vizet 100 Celsius fok fölé kell melegíteni, mely azt is biztosítja, hogy a vízben lévő esetleges szennyeződések kiváljanak.

A presszókávé a lehető legtöbb aromát őrzi meg a kávészemekből, ezért is a kávérajongók kedvence.

A jellegzetes krém a kávé tetején - ami hosszan megmarad, és kiül a csésze oldalára, a kávészemek pörkölésén múlik. Az olasz pörkölés során annyira felforrósítják a szemeket, hogy a bennük található zsírok kicsapódnak. Ha megfigyeljük az ilyen, egészen sötét színűre pörkölt kávészemeket, észrevehetjük, hogy a felületük emiatt olyan szép fényes és síkos.

Ha Ön is a frissen főzött kávé illatának szerelmese, kóstolja meg a Koffein Service kávékeverékeit, hogy megtalálja az ízlésének leginkább megfelelőt! Az íz valódi megtapasztalásához - amennyiben kedveli az eszpresszót - semmit ne tegyen a kávéjába, így fogja igazán érezni a legfinomabb ízjegyeket!

A presszókávén túl persze számos kávé alapú ital készíthető tej, tejhab, cukor és különböző szirupok, vagy akár alkohol hozzáadásával.


Irány a webshop!