Béketűrő kutyaóriás

Ki ne látott volna már olyan ábrázolást, ahol egy alkoholos - rumos vagy brandys - hordó lógott egy nagy termetű kutya nyakában. A bernáthegyikre igazából csak egy festőművész álmodta meg ezt a képet. Lehetséges, hogy egy korai alkoholgyártó vagy -forgalmazó cég ötlete volt. Az a legenda viszont, hogy a bajbajutottakon segítettek a hatalmas bernáthegyik, nem alap nélküli. Ugyan nem a ma ilyen néven ismert nagyon népszerű óriások voltak ezek a csodálatos állatok, hanem az egyik felmenőjük a svájci Szent Bernát-hágónál.


Minőségi eledellel tápláld

A bernáthegyi a legnagyobb és legnehezebb kutyafajták egyike. Éppen ezért is fontos, hogy megfelelően tápláld. A Falatozoo.hu állateledel webáruház minőségi kutyatápokat és kutyaeledeleket kínál, amelyekkel már kölyökkortól megadhatod neki a finom és egészséges falatokat. Az persze a te döntésed, hogy száraz- vagy nedves eledellel kedveskedsz hatalmas bundás barátodnak, de a fenti oldalon található termékekkel biztosíthatod, hogy az ennivaló legalább 70 százaléka hús és tartalmazza a megfelelő vitaminokat, zsírokat, ásványi anyagokat és szénhidrátmennyiséget is.

Ám hogy egészséges maradhasson, csak az előírt adagot add neki, nehogy túlságosan meghízzon és emiatt problémái legyenek.


Mentőkutya felmenők

A bernáthegyi őse tényleg egy hatékony mentő és őrző kutya volt. 980 tájékán savoyai Mentoni Bernát báró, akit később szentté avattak, a ma már róla elnevezett Szent Bernát-hágón egy menedékházat vagy szerzeteskolostort alapított. Itt ő és rendtársai menedéket adtak az utazóknak. Az eltévedt és bajba jutott vándorokat pedig a kifejezetten erre a célra kiképzett nagy testű kutyáik keresték és mentették meg. Igen jól viselték az ott uralkodó zord időjárási viszonyokat, remek szaglásukkal még a lavinaomlások után is képesek voltak megtalálni a vastag hó alatt a bajba jutottakat, hogy aztán a saját testükkel melegítsék fel őket. A leghíresebb Barry volt, aki 40 embert mentett meg.

A korai bernáthegyit a XIX. században keresztezték az új-fundlandival, így alakult ki a ma ilyen néven ismert fehér vörösbarnás vagy vörösesbarnás fehér bundás kutyafajta.


Népszerű családi kutya

A bernáthegyi a gondos tenyésztésnek köszönhetően robusztus és egészséges, a betegségeknek ellenálló fajta. Nem csupán a teste hatalmas, hanem a szíve még inkább az. Nagyon jóindulatú és gyermekszerető, emellett nyugodt és kiegyensúlyozott. Szoros kapcsolatra vágyik a gazdijával. Csak arra kell vigyázni, hogy nehogy felborítson valakit véletlenül. Ez a remek és megbízható, ám éber eb nehezen billenthető ki a nyugalmából. Tekintélyes mérete miatt, és megfelelő neveléssel, bár házőrző hajlamai limitáltak, még területvédelemre is hajlandó. Kis lakásban nem ajánlott tartani, de kennelben vagy ketrecben sem. Ha hűséges szőrös barátot szeretnél és elegendő mozgásteret tudsz neki biztosítani, a bernáthegyi remek választás lehet.


Irány a webshop!