Bármit, csak olcsó irodai nyomtatót ne válasszunk!

Ez a kijelentés elsőre nagyon sok kérdést vethet fel mindenkinek, hisz mégis mi a probléma azzal, ha a nyomtató beszerzését szeretnénk minél olcsóbban megúszni? Minden bizonnyal vannak olyan esetek, amikor egy ilyen eszköz jelentheti a megoldást, de ezek nagyon specifikusak és ritkák.


Mit várhatunk egy olcsó irodai nyomtatótól?


Őszintén nem sokat, mivel nem arra tervezték őket, hogy nagy terhelésnek legyenek kitéve és magas nyomtatási igényeket oldjanak meg. Ha biztos megoldást keresünk, akkor a TechOffice oldalán található nyomtatóválasztó ajánlása mentén érdemes elindulni, mert így garantáltan olyan eszköz kerül az irodába vagy otthonunkba, ami minden elvárásunknak megfelel. A kérdés azonban továbbra is az, hogy miért olyan hátrányos az olcsó nyomtató?


Sajnos sok esetben tapasztalható az, hogy az új eszköz beszerzése során csak egyetlen szempont lebeg a vásárló szeme előtt: minél kisebb szám szerepeljen az árcédulán. Teljesen mindegy, mire tervezték, mekkora a nyomtatási kapacitása, lézer vagy tintasugaras, milyen gyorsan jönnek ki belőle a nyomatok, a lényeg, hogy minél olcsóbban megússzuk a vásárlást, ugye? Ez egy nagyon rossz megközelítés, ráadásul a gyakorlati tapasztalatok és számok is azt mutatják, hogy az olcsó nyomtató valójában nem is annyira olcsó.


Miért? Mert ugyan a bekerülési költség kisebb, mint egy minőségi változat esetében, de a fenntartás, a karbantartás és használata sokkal drágább. Az olcsó irodai nyomtatókhoz a tonerek, tintapatronok borsos árúak. Ha éves szinten vizsgáljuk, többet fogunk költeni a fenntartásra, mint egy minőségi készülék esetében. A javítási költségeket is bele kell számítani. Az olcsó nyomtatók sűrűn meghibásodnak, nem arra tervezték őket, hogy hosszú távon használjuk őket, és akkor még a havi nyomtatási kapacitásról, a nyomatok minőségéről nem is beszéltünk, ahol szintén nagy a lemaradás.


Számokban nem kifejezhető hátrányok


A költség és nyomtatási idő egy dolog, de emellett ott van még az is, hogy a kollégák sem fogják díjazni ezt a választást. Hosszú sorok fognak kialakulni a nyomtató körül, mindenki rövid időn belül megutálja majd a nyomtatást és az eszközt. “Természetesen” ezért a vezetőség lesz a hibás és egyenes út a feszültség, stressz kialakulásához.


Ezt mindenki szeretné elkerülni, mert az üzleti élet is megérezheti a rosszul kiválasztott, olcsó irodai nyomtató okozta hatásokat.


Mikor lehet mégis megoldás az olcsó változat?


Ilyen lehet például az, amikor csak egy ideiglenes, áthidaló megoldást keresünk, mert a cég éppen költözik vagy tulajdonosváltás történik. Induló vállalkozásoknál is érdemes először olcsó irodai nyomtatót választani, mert az elején nagyon nehéz megbecsülni, hogy pontosan mekkora lesz a nyomtatási igény havonta.


Egyéni vállalkozásoknak, otthoni használatra szintén jó választás lehet a kevésbé minőségi változat, mivel a heti pár tucat oldal kinyomtatásával még ez is megbirkózik.


Irány a webshop!