Balkánkert a Balokányban

Időpont
2023.09.29. 17:00 - 23:55

Szeptember 29-én indul a rendezvénysorozat, amelynek keretében a balkáni hangulatot, a balkáni népek kultúráját, műveszetét, zenevilágát, sportvilágát, a balkáni népek mentalitását, a Balkánon élő magyar és más kisebbségek helyzetetét igyekeznek bemutatni, megismertetni és közelebb hozni a nagyközönséghez.

Az első rendezvényen 17 órakor kerül bemutatásra a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltára által készített "50 éves Pécs-Eszék testvérvárosi kapcsolata" - Képek és történetek a testvérvárosi múltból kiállítás, melyet megnyit Dr. Gőzsy Zoltán MNL BaVL igazgató, PTE BTK TTI egyetemi docens. Ehhez kapcsolódik dr. Varga Szabolcs történész "Egymásra utalva: Osijek és Pécs/ Eszék i Pečuh" című előadása.
Az eseményen részt vesz Dr. Lehoczki-Samardžić Anna, az Eszéki Bölcsészettudományi Kár egyetemi tanára, tanszékvezető és az MTA Glotta Nyelvi Intézet vezetője is, aki bemutatja a horvátországi magyarság helyzetét.
Az előadás után kötetlen beszélgetésre invitáljuk a résztvevőket, miközben felvonulnak a zenekarok, akik élő zenei előadással fogják színesíteni a rendezvény hangulatát.
Az est folyamán vendégeink az AquaVitaeGyerman pálinkákat kóstolhatják és a báránypörkölt illatába burkolózva dúdolgathatják az ismert zenei rigmusokat.
Az estét fergetes bulival zárjuk, ahol a balkáni dallamok hangulatát fogjuk felidézni azzal a céllal, hogy az est végéig minden vendégünk fülébe belebújjon egy adott balkáni dallam.

További részletek: https://www.facebook.com/events/279356818043265/?r...

Irány a webshop!