Babaváró hitel önerőként? Lehetséges!

Bár vannak bizonyos megkötések, ha a babaváró hitelt szeretnétek önerőként használni, az megoldható. Ebben a cikkben meg is mutatjuk nektek, hogy milyen feltételek mellett.


Mi is az a babaváró hitel?


Mielőtt megnéznék, hogy miként tudjátok önerőként felhasználni, nézzük meg, miről is szól ez a konstrukció.


A babaváró hitel gyakorlatilag egy állami támogatás és egy szabad felhasználású hitel is egyben. Az első 5 évben kamatmentes, mely akár a futamidő végéig is megtartható az első gyermek megszületésével. Ha pedig a harmadik gyermek is a világra jött, akkor a teljes hátralévő kölcsönösszeg elengedésre kerül, azaz így egy vissza nem térítendő támogatássá változik.


Mivel nagyon kedvezőek a feltételek, és könnyen kamatmentessé válhat a kölcsön, szívesen veszik igénybe az emberek, mert ennyire jó ajánlat nincs a piacon. És épp ezért sokan lakáscélra is ezt választják, ha más nem, önerőként.


Babaváró hitel önerőként: 75% vagy 100%?


Nagyon sokan választják ezt a hiteltípust ahhoz, hogy megvalósíthassák ingatlanvásárlásukat. Jellemzően ugyanis a banki jelzálogkölcsönökhöz legalább 20%-os önerőt biztosítania kell az igénylőnek. Sőt, sok esetben ennél is jóval magasabb összegről van szó.


Amennyiben babaváró hitelből szeretnénk biztosítani az önerőt, akkor a folyósított összeg maximum 75%-a mehet ilyen célra. Viszont ez a szabály csak akkor érvényes, ha a lakáshitel-igénylést megelőző 90 napon belül igényeltük a babaváró kölcsönt, vagy ha a jelzáloghitel bírálati döntését követő 20. munkanapon belül kértük a támogatást.


Megéri előre gondolkodni


Ha tudjuk előre, hogy hamarosan lakáshitelt fogunk igényelni, akkor már előre érdemes megigényelni a babaváró kölcsönt. Így ha több, mint 3 hónap múlva adjuk be az igénylésünket, akkor már biztos tudjuk 100%-ban önerőre is fordítani a folyósított összeget.


Ha pedig tudunk olyan befektetést tenni (például saját vállalkozásunkba), ami jobb életminőséget eredményez, magasabb önerőt, akkor ezt is megléphetjük. Akár évekkel is előregondolkodva.


Ne csak a babaváró hitelre alapozzunk


Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy legyenek megtakarításaink. Ezzel a gondolattal meg kell barátkozzunk, főleg családalapítás előtt állva. Azonban arra is figyeljünk, hogy amennyiben le van kötve a pénzünk, akkor azt csak azért ne bontsuk fel (és veszítsük el a hozamot), hogy önerőként felhasználjuk. Erre tökéletesen jó lesz a babaváró kölcsön is ilyen esetben.


Továbbá azért is szükségünk lehet a megtakarításra, a félrerakott pénzre, mert számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy esetleg mégsem születnek meg a tervezett gyermekek. Ha ugyanis így lesz, akkor az egész konstrukció átvált piaci kamatozásúvá, ami jelentős többletterhet jelenthet számunkra hónapról hónapra. Ráadásul még az addig meg nem fizetett kamattámogatás összegét is vissza kell fizetni, és ez egy összegben válik esedékessé.


Hatalmas segítség lehet egy ilyen konstrukció, azonban érdemes végiggondolni, hogy mire használjuk fel, vagy felhasználjuk-e az egészet.


Irány a webshop!