Az illem szakértője: a protokoll tanácsadó

Ki mondja meg nekünk, hogy adott szituációban mit illik tenni és mit nem? Mi az, amit mondhatunk, és mit érdemes kerülni? Akadhat olyan helyzet, akár az üzleti élet során is, amely feladja a leckét. És létezik egy olyan szakma, amely képviselői arra tanítanak minket, hogy miként kezeljük ezeket a váratlan helyzeteket. Egy protokoll szakértő szaktudására az élet jó pár területén szükségünk lehet.

Milyen területeken adhat tanácsot?

Az üzleti környezetben több olyan kisebb-nagyobb kérdés van, amelyben az üzleti protokoll tanácsadó tud segíteni. Megtanulhatjuk tőle azokat a business etikett szabályokat, amelyeket egy találkozó vagy egy üzleti telefonos megbeszélés során illik betartani.

Egy üzleti vacsora, de akár magánjellegű esetén is jó, ha tudjuk, hogy melyik pohár való a vízfogyasztásra és melyik a bor számára. Vagy például azt, hogy a sok tányér körül elhelyezett evőeszközt melyik fogáshoz használjuk. A protokoll tanácsadó ezekben a kérdésekben is utat mutat.

A protokoll egy másik területe, a kommunikációs illemtan ismerete nem csak az üzleti, hanem a társadalmi környezetben is hasznos. Segít hitelesnek lennünk a verbális és nonverbális kommunikáció alkalmazási technikáinak alkalmazásával.

Egy társasági eseményen, partin vagy vacsorákon való helyes viselkedés fortélyaira taníthat meg a társasági illemtanra szakosodott illemtanácsadó. A társalgás szabályait, a jó házigazda vagy a kellemes, udvarias vendég viselkedését taníthatja meg.

A jó modor iránti szeretetet már fiatal korban érdemes megtanítani. Már egészen az óvodától a középiskoláig helye van az illemtannak a fiatalok oktatásában.

A protokoll tanácsadó legfőbb teendői

Egy szakmailag igazán jól felkészült protokoll tanácsadó egyik legfőbb törekvése, hogy figyelve a folyton változó nemzetközi trendeket, frissítse a saját és tanítványai tudását a viselkedéskultúra területén. Legyenek azok vállalati vezetők, állami tisztségviselők vagy éppen az iskolapadban ülő nebulók.

Ügyel arra, hogy egy vállalaton belül megvalósuljon az európai szintű kommunikáció, nem csak a munkatársak között, hanem az ügyfelekkel kapcsolatban is.

Milyen készségekkel rendelkezik?

A tanítást természetesen nem kizárólag iskolai keretek között vagy vállalati oktatáson lehet elképzelni, hiszen akár egy blogon keresztül is át tudja adni azokat az ismereteket, amelyek a megfelelő, illendő viselkedéshez szükségesek.

A hiteles működéshez a szakmai ismereteken felül természetesen egyéb képességekkel is rendelkeznie kell a protokoll szakértőnek. A legfőbb kritérium természetesen a jó modor, ezzel mutat példát azok számára, akik tanulnak tőle. Ide természetesen az öltözködés is beletartozik.

A kiváló beszédkészség, az önazonos, hiteles stílus és a váratlan szituációkban való odaillő viselkedés is a jó protokoll szakértő ismérvei.


Irány a webshop!