Autóhitel- vagy autólízing-kalkulátor - mi a különbség?

A köznyelvben a mai napig használjuk az autóhitel megnevezést, ha gépjármű vásárlása miatt folyamodunk kölcsönhöz. Sokan nem tudják, hogy ez ma már egy kissé elavult, illetve pontatlan fogalom. Természetesen a pénzintézetek nem szüntették meg a kölcsön autóvásárláshoz történő szolgáltatását. Az csupán átalakult az elmúlt évtizedben.


Autóhitel, a múlt kor jogintézménye


A klasszikus, autófedezet mellett felvehető autóhitel 2014-ben tűnt el a magyar pénzügyi platformról. Ezelőtt, ha egy magánszemélynek vagy vállalkozásnak nem állt rendelkezésére a jármű vételárának teljes összege, a bankhoz fordult. A pénzintézet lefolytatta a vizsgálatot, ami megállapította, hogy hitelképes-e a kérelmező. Ha az volt, akkor a bank folyósította a kért összeget, amelyből az önerő befizetésével együtt a vevő megvásárolta a kiválasztott járművet.


A hitelszerződésben előre meghatározták a kölcsön teljes összegét, a futamidejét, a törlesztőrészleteket, a kamatot és a további költségeket. A hitelszerződés és az adásvételi szerződés aláírása után a vevő azonnal tulajdonossá vált. Ezáltal a gépjárművel kapcsolatban szinte teljes körű jogai keletkeztek. Ha a hiteligénylő pontos időben és összegben törlesztett, akkor a szerződéssel nem volt semmi gond. Ha azonban nem így történt, akkor a bank egy egyoldalú vételi szándéknyilatkozattal szerezte meg a nem fizető ügyféltől a gépjármű tulajdonjogát, ami lehetőséget biztosított a visszavételre.


Ma azonban már nem igazán lehet fedezet az autóhitel mögött álló, de ügyfél tulajdonában lévő autó. Ezért ma már általában egyszerű, szabadfelhasználású személyi kölcsönöket hirdetnek autóhitel elnevezés alatt. Ez azonban az autó, mint fedezet nélkül egy lényegesen kisebb ügyfélkör számára hozzáférhető hiteltermék, ami a bank nagyobb kockázata miatt sokszor lényegesen többe is kerülhet.


Továbbra is létezik azonban olyan, még ma is autóhitelnek nevezett finanszírozási forma, aminél az autó mint fedezet továbbra is jelen lehet. Ez az autólízing, ami a személyi kölcsönökkel szemben egy lényegesen szélesebb ügyfélkör számára is megoldást jelenthet.


Könnyít a bankok helyzetén az autólízing


A hitelintézetek minél több embernek, mind nagyobb hitelösszegeket szeretnének biztonságosan kihelyezni. Erre az autó, mint fedezet megtartása nyújt igazi lehetőséget, ami a jelenlegi gyakorlatban csak az autólízing esetében valósulhat meg. Sok tekintetben a két jogintézmény szinte azonos. A vevő kiválasztja a megvásárolni kívánt gépjárművet. Ez egyébként nem csak autó, hanem tehergépjármű és motor is lehet. Ha a vételár kiegészítésére van szüksége, a bankhoz fordul kölcsönért. A bank átutalja a kért összeget, ha pozitívan zárul a hitelvizsgálat.


A szerződésben a felek megállapodnak az összegről, a futamidőről és a törlesztőrészletekről. Ezt nem hiteltörlesztésnek, hanem lízingdíjnak hívják, de nem ez a legnagyobb különbség. A lízingszerződés aláírása után ugyanis a vevő nem válik azonnal az autó tulajdonosává. A bank tölti be ezt a szerepet, és bocsátja a lízingbevevő használatára a gépjárművet.


Ennek az ellenértéke a lízingdíj, amit egy autólízing-kalkulátorral előzetesen kiszámolhatunk. Azáltal, hogy a bank lép tulajdonba, könnyebben lefoglalhatja a járművet, ha a vevő nem törleszt. Így könnyebben visszakaphatja a kiutalt összeget. Ha pedig a lízingbevevő rendben teljesíti a kötelezettségeit vagy előtörleszt, akkor a tartozás megfizetésével automatikusan megszerzi az autó tulajdonjogát.


Az autólízing kalkulátor előnyei


Annak érdekében, hogy az autótól később se kelljen megválni, érdemes előzetesen tájékozódni az igényelni kívánt hitel törlesztéséről. Ezt ma már könnyen megtehetjük az autólízing kalkulátorokkal. Az internetes felületen meg kell adnunk a megvásárolni kívánt gépjármű paramétereit. Emellett azt a hitelösszeget és futamidőt, amelyet igényelni szeretnénk. Pár másodperc múlva látni fogjuk a törlesztendő lízingdíjakat és járulékos költségeket. Ennek tudatában pedig olyan pénzügyi döntést hozhatunk, ami kellően megalapozott.

Irány a webshop!