Angol nyelvű vezetett séta az Ókeresztény Mauzóleumban / Early Christian Mausoleum Tour

Jegyár
1000 Ft-tól
Időpont
2023.03.17. 15:00 - 03.31 15:00:00


Pécs római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a római birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

A Világörökség Bizottság értékelése szerint a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái építészeti és művészeti szempontból is egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A baranyai megyeszékhelyen 1782 óta több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb méretű temetői épület került elő. Egy részük festett, belső tereiket bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszítették, ami tovább növeli egyediségüket, egyetemes kulturális értéküket.

A 2005–2006-ban végzett ásatásokat követően a korábban már bemutatott, és az újonnan feltárt emlékeket a 2007-ben megnyílt Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze.

A nagyrészt helyreállított, ezért látogatható föld alatti és a földfelszíni építmények megőrizték a késő római temető hangulatát. Az érdeklődők a falképeken keresztül nemcsak a késő római kori kereszténység eszmeiségéhez kerülhetnek közel, hanem láthatják azt is, hogy az új vallás nem sokkal elterjedése után milyen páratlan művészeti alkotásokat inspirált.

Az angolnyelvű vezetett sétára további időpontok: 03.24. 15:00; 03.31. 15:00

További információk:https://www.vilagoroksegpecs.hu/en/programs/early-...

/

Discover the secrets of the 1,600-year-old painted burial chamber with professional tour guide in English!

There is a hidden, ancient world in the heart of Pécs: the city's Roman past. The burial places of our Roman ancestors, underground burial chambers and tombs rest beneath the surface. Some of them are painted, and their interiors are decorated with biblical scenes and early Christian symbols. Part of this northern cemetery was added to the UNESCO World Heritage List in 2000.

Repeat at: 03.24. 15:00; 03.31. 15:00

During the tour, we will discover the above-ground and underground Roman world of the Early Christian Mausoleum.

The duration of the programme is approx. 30 minutes.

Tour starts at the counter in the Early Christian Mausoleum (Szent István Square)

You can inquire about the details of the programmes at the following contacts: +36 30 701 3771 or info@pecsorokseg.hu

Organizers: Zsolnay Heritage Management

More informations: https://www.vilagoroksegpecs.hu/en/programs/early-...

Irány a webshop!