Amit az arabica és a robusta kávéról tudni érdemes

Te is szívesen hódolsz szabadidőben a kávézásnak? Van kedvenc változatod? Cikkünkben érdekes információkat olvashatsz a kétféle növényről, amiből az ízletes, aromás nedű készül.


A kávé két típusa


A kávécserje a Rubiaceae és a Coffea nemzetségbe tartozik és 15-30 fok közötti hőmérsékleten érzi igazán jól magát. Termesztéséhez ásványi anyagokban gazdag talaj szükséges, amely leginkább a trópusi erdőkben található meg. A növény 5-8 méteres magasságba nő meg, és minden egyes gyümölcsben 2 kávé babszem található. A gyümölcshúst eltávolítva szárítják meg a kávébabokat.


Ahogy a Caffé Perté saját kávépörkölő üzemében, úgy minden más helyen is az arabica és a robusta kávékkal foglalkoznak.


A robusta 200-600 méter magasságban még a kevésbé kedvező éghajlatú területeken is jól érzi magát. Sok termelő kedveli, hiszen kedvezőtlenebb körülmények között is szinte azonnal gyors növekedéssel és nagy terméshozammal számolhatnak. Ez a cserje sokkal ellenállóbb, mint az arabica társa. A koffeintartalma igen magas 1,5 és 4% közötti. A robusta kávé íze általában erőteljesebb, savasabb,mint az arabica kávéé.


Domináns és keserű íze miatt inkább kávékeverékben találhatók meg. Sokszor ebből készítik az instant, illetve az őrölt kávékat, hiszen tökéletes kiegészítők.


Az arabica ezzel szemben 900 és 2000 méteres magasságban nő és kizárólag 20 fok körüli hőmérsékleten érzi jól magát. Ennek a növénynek alacsonyabb a koffeintartalma, ami 0,3 és 1,5 százalék közötti.Íze gazdag különböző aromákban, és kevésbé keserű és savas, mint a robusta kávé.


Az arabica kávészemet arról lehet megismerni, hogy a bab közepén egy “S” alakú mélyedést láthatunk. Ez a típus teszi ki a világ kávétermelésének nagy részét. Népszerű fajtái a Bourbon, a Typica, vagy a Jamaica Blue Country.


Mi a különbség a két kávé között?


  • Ízvilág: Az ízprofilok alapján lehet a legkönnyebben megkülönböztetni a két fajtát. Az arabica egy lágy, szinte az édes csokoládéhoz hasonlító, és gyümölcsös jegyekkel rendelkező babfajta. A robusta ellenben kesernyés és a mogyoró jegyeit hordozza magában.


  • Eredet: Az arabica babot először Etiópiában fedezték fel, de ma már Dél-Amerika a legnagyobb arabica kávét termelő vidék. A robusta jól ellenáll a különféle kártevőknek és betegségeknek, így Afrikában őshonos, Ugandában, Indonéziában és Vietnámban is megtalálható.


  • Koffeintartalom: Kétszer annyi koffeint rejtenek a robusta babok, mint az arabica babok. Keverékekben ez adja meg a magasabb koffeintartalmat. A robusta bab magas klorogénsav-tartalommal bír, amely egy antioxidáns, így képes szabályozni a glükózszintet is.


Melyik a jobb?


Ebben nehéz igazságot tenni, hiszen a főzési mód is fontos szerepet játszik abban, hogy milyen ízélményben lesz végül részünk. Teljesen a személyes preferenciától függ, hogy ki melyik kávét részesíti előnyben.


Ezzel az áttekintéssel bízunk benne, hogy sikerült egy kicsit közelebbi képet adni a két kávébab közötti különbség kapcsán. A legfontosabb, hogy mindenki a saját ízvilágához közelebb álló kávébabból készítse el reggelente a frissen őrölt kávéját. Beszerzéskor törekedjünk arra, hogy friss pörkölést válasszunk, hogy tényleg kiélvezhessük a kávékban rejlő ízkavalkádot.


Irány a webshop!