A volt Littke Pezsgőgyár

Mi így ismerjük

A 19. század közepe tája a forradalmak, a tudományok vallásos imádata és a találmányok nagy korszaka, melyben a szabadkőműves netvörk és a középkorból itt felejtett alkímia az iparosodás melegágya volt. Az aranycsinálók vagy csalók voltak, vagy csalás áldozatai lettek, az arany előállítása egyedül Littke Lőrinc szabómesternek sikerült – körülbelül.
Óriási pincelabirintust vásárolt Pécsen (ebből itt rengeteg volt a középkor óta), hogy ott kísérletezzen és őrizze a titkokat, fedővállalkozásként borkereskedést nyitott. A borbiznisz el is kezdte hozni az aranyat, mígnem egyszer a nyakukon maradt egy nagyobb szállítmány. Ekkor Lőrinc egy francia eljárást alkalmazva pezsgővé érlelte a felesleges bort, és ez minden addigi sikert felülmúlt; a cég néhány évtized alatt világraszóló kereskedelmi hálózatot épített ki: a királyi udvar és nagy vasúttársaságok beszállítója lett; siker, pénz, mámor és pezsgés, aztán mindent bedöntött a háború és az államosítás.
Viszont a belváros szívében itt maradt az öt emelet mély, két kilométer hosszú pincerendszer hordókkal, tankokkal és cementkádakkal; hát menjenek le, és nézzék meg.

Komoly
A pincelabirintus egyik ága olyan széles, hogy egy lovaskocsi tolatás nélkül megfordult benne.

Történet

A híres pécsi pezsgő gyártása a lengyel származású szabó, majd vendéglős és vásározó kereskedő család sarja, Littke Lőrinc nevéhez fűződik.

A legenda szerint Lőrinc csecsemőkori betegségét meleg borban fürösztéssel kúrálták, míg meg nem gyógyult. Állítólag innen ered a bor és a pezsgő iránti fokozott érdeklődése. A pezsgőkészítés tanulmányozását az 1830-as években kezdte, majd megvásárolta a sétatér dél-nyugati részén álló telket, és felépítette rajta a ma is álló reneszánsz palotára emlékeztető gyárat. Littke Lőrinc az 1870-es évekre az ország ismert és elismert pezsgő-gyárosává vált.

Nyitva tartás bejelentkezés után

A pezsgőpince állandó nyitva tartással nem rendelkezik, pincelátogatás előzetes bejelentkezéssel alapján történik. A belejelentkezés az alábbi email címen lehetséges: zsuzsanna.szilagyi@guideinfo.hu

A volt Littke Pezsgőgyár
+ 1A volt Littke Pezsgőgyár
+ 1A volt Littke Pezsgőgyár

Megközelíthetőség

Busszal a Főpályaudvarról 34, 35 és 36Y számú buszokkal közelíthető meg, majd a Barbakántól 200 métert kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
A volt Littke Pezsgőgyár
Cím
7621 Szent István tér 12.
Telefonszám
+36 30 484 6635
Irány a webshop!