A sofőrszakmában minden mindennel összefügg!

Aki azt meri állítani, hogy sofőrködni könnyű, az minden bizonnyal még nem találkozott igazán jó és megbízható hivatásos sofőrrel. Ugyanis ez a munkakör messze nem annyiról szól, hogy a megfelelő jogosítvány birtokában bepattanunk egy járgányba, és vígan, kacagva elvezetünk A pontból B pontba.


Ennél jóval bonyolultabb és összetettebb a feladat, sőt, sokkal több kihívást is rejteget, mint a legtöbb másik szakma. Nem sok olyat tudunk ugyanis felsorolni, amit például érint a németországi útdíjak ez évi emelkedése. A sofőrködés pedig ilyen, ezt a témát fogjuk ma egy kicsit körbejárni.


Külföldre vágysz?


Bár rengeteg belföldi sofőr állást találsz a soforallas.com oldalán, azért nem lehet szó nélkül elmenni amellett a tendencia mellett, hogy egyre többen keresnek maguknak külföldi állást.


Ennek persze több oka is lehet, ám a leggyakoribb mégis az, hogy minél többet szeretnénk a bankszámlánkon látni a hónap végén.


Csakhogy a világ változik, ennek ékes példája többek között a németországi útdíjak megduplázása, amely minden kétséget kizáróan hatással lesz majd a magyar sofőrökre, akiknek Németországon keresztül vezet az útjuk.


A döntés mögötti logika környezetvédelmi szempontból érthető, ám sajnos nem feltétlenül old meg mindent – sőt, a sofőrök életét egyenesen csak nehezíti.


Számolj mindennel!


Természetesen a korrekt munkaadók, mint akik a fentebbi, kifejezetten a sofőröknek szóló álláshirdetési oldalon megtalálhatóak, számolnak mindennel. Így aztán amikor meghirdetik az egyes megüresedett vagy frissen nyíló pozíciókat, akkor a bérezési résznél korrektül számoljak el az üzemanyag és az utak díjait.


Éppen ezért, mielőtt rábólintanál egy-egy állásajánlatra, feltétlenül kérdezz rá ilyen látszólag apróságnak tűnő, ám mégis rendkívül lényeges részletre.


Ne feledd, az állásinterjúkon nem csupán válaszokat adni van lehetőséged, hanem bátran kérdezhetsz is, hiszen neked is minden aprósággal tisztában kell lenned a munkahelyi körülményeket és a pénzügyi kérdéseket illetően. Ha nem kapsz egyenes válaszokat, akkor inkább tisztelettudóan, ugyanakkor határozottan mondj nemet az “álláslehetőségre!”


A szabályok, törvények ismeretének hiánya…


… nem mentesít a betartásuk alól. Így aztán ha arra próbálsz apellálni, hogy ha nem veszel tudomást ezekről a változásokról és a téged érintő hatásairól, attól még ugyanúgy vannak, léteznek, és pörgetik ki a zsebedből az eurókat és a forintokat.


Persze leginkább akkor, ha büntetéseket kell befizetned. Ha ugyanis a Sofőr Állás oldalán találsz magadnak munkát, akkor ott egészen biztosan olyan bérezést fognak kínálni neked, ami a sorozatos büntetések nélkül kifizetődő, ám azokkal a nyakadban már inkább veszteséges vállalkozás lesz.


Ha pénzt gyűjteni mész külföldre, akkor járj alaposan utána mindennek, hogy egészen biztosan pozitív egyenleggel zárj minden egyes hónapot.


Irány a webshop!