A rétegelt lemezek népszerűségének oka

A rétegelt lemezek kifejezetten népszerűek a piacon, hiszen felhasználásuk igen sokoldalú, mindamellett, hogy kedvező mechanikai tulajdonsággal rendelkeznek. Legtöbb esetben a bútorgyártás, a sportszergyártás, az építőipar, valamint a belsőépítészet területén alkalmazzák őket. Számos előnyük van, amely sok esetben előrébb sorolja az OSB lapokkal szemben is.


A rétegelt lemez 1-3 milliméter vastagsággal rendelkező falemezek több rétegben való összeragasztását, majd pedig préselését követően születik meg. Azonban tartósságának kulcsa az elkészítésének technikájában rejlik, hiszen a szomszédos rétegek rostirányát 90 fokban elforgatják egymáshoz képest. Mindemellett annak érdekében, hogy elkerüljék a vetemedést és az alakváltozást, az egymással szemben lévő lapok ugyanolyan vastagságúk, valamint fafajúak egyaránt.


A rétegelt lemez használatának titka


A rétegelt lemezeket nem csak ipari használatra ajánljuk, hanem kifejezetten privát megoldások elkészítésére egyaránt. Mivel számos fafajtából készülhet, mint a bükk, a fenyő, a nyár vagy a nyírfa, a kevesebbek által ismert okumé, meranti és ceiba, így felhasználhatóságának sokszínűsége tagadhatatlan. Legközkedveltebb azonban a nyírfa rétegelt lemez, mivel számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Ilyen például az egyedisége, amelynek köszönhetően íves felületek is burkolhatók segítségével, hiszen hossz- és keresztirányban is hajlítható.


Mindez nagyszerű mechanikai tulajdonságainak, azaz magas hajlítószilárdságának és rugalmassági moduluszának köszönhető. Kültéri és beltéri használatra egyaránt kiváló, hiszen ragasztásától függően megfelelő mértékben víz- és nedvességálló egyaránt.


Egyszerű megmunkálni, csakugyan, mint az OSB lapot, azonban az OSB lappal szemben a rétegelt lemez víz hatására egyenletesen tágul, majd rövid idő alatt kiszárad és visszanyeri eredeti méretét.


Rétegelt lemezek sokszínűsége


Mivel számos fafajtából készülhet a rétegelt lemez, így felhasználhatósága a fa szerkezetétől és alapvető tulajdonságaitól függ. Faanyagtól függően különböző tevékenységekre, eltérő helyszíneken lehet felhasználni. Mindennek fejében felhasználható az építőiparban, a bútor- és járműiparban, valamint a hajóépítés során egyaránt, mivel kifejezetten előnyös fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Amennyiben szeretnéd beszerezni a megfelelő mennyiséget, akkor a Káplár fatelep webshopjában megrendelheted.


A nyír lemezek ragasztása kifejezetten BFU-100-as ragasztással történik, ami sokkal ellenállóbbá varázsolja az anyagot az időjárás viszontagságaival szemben, azaz teljes mértékben víz- és főzésállóvá teszi azt. Rétegelt lemezeknél is értékelik a termék minőségét, amelyet különböző betűkategóriák segítségével tesznek meg. A legmagasabb minőséget az “A” kategória jelöli, amelybe teljesen csomómentes színlapok tartoznak.

Irány a webshop!