A pszichológiai reaktancia fogalma

Ez a fogalom tulajdonképpen egy olyan belső erőt jelöl, amit mozgósítani tudunk, annak érdekében, hogy újra kontrollt gyakorolhassunk valami felett, illetve visszaszerezhessük a szabadságunkat. Számos hétköznapi helyzetben is nagyon hasznos tud lenni, ha képesek vagyunk arra, hogy mozgósítsuk ezt a képességünket.


Természetesen az önismeret ebben a kérdésben is fontos szerepet játszik, amelyet mi magunk is fejleszthetünk az Onlinepszichológus.net pszichoterápiájának keretében.


Már gyermekkorban is megfigyelhető…


Mindenki ismeri a dackorszakot, ezt talán még azoknak sem kell bemutatni, akik nem neveltek gyermeket. Ebben az időszakban a kicsiket szó szerint minden érdekli, s bizony ők nagyon is tudják, s persze akarják a dolgokat. Legfőképpen ugyebár azokat, amiket nem szabad nekik. Azaz mozgósítják azt a képességüket, hogy saját döntéseket hozzanak.


A reaktivitás azonban egyáltalán nem mérlegelt vagy megfontolt döntéshozatal, inkább olyan, mint egy billentyűkombináció, amellyel gyorsan teljesíthetők a parancsok a számítógépen. Nos ez pedig egyfajta mentális gyorskapcsolóként funkcionál.


A felnőtteknél is működik


Amikor egy felnőtt találkozik olyan szabályokkal vagy keretekkel, amelyek korlátozzák őt, nála is beindulhat az a folyamat, amely miatt aztán képessé válik ignorálni ezeket. Nem kell messzire sem menni konkrét példáért, hiszen szinte mindannyian voltunk már olyan helyzetben a reggeli rohanásban, hogy komolyan felcsattantunk mondjuk egy másik autósra.


A vélt vagy valós tilalmakra érzékenyen reagálhatunk, amennyiben úgy érezzük, hogy az korlátoz minket, iletve a szabadságunkat. Ezek jellemzően negatív viselkedéses vagy érzelmi válaszokhoz fognak vezetni.


Evolúciósan egyébként azzal magyarázzák a pszichológiai reaktancia meglétét, hogy ez tette lehetővé azt, hogy szembeszálljunk akár domináns személyekkel is, s így például leválthassuk akár jobb vezetőkre őket a túlélés érdekében.


A reklámipar is jól ismeri…


Azt bizonyára mindenki hallotta már, hogy a marketing jó pár pszichológiai tényt kamatoztat, miközben megpróbálja sikeresebbé tenni az eladásokat. Természetesen a reaktancia sem ismeretlen fogalom a reklámiparban dolgozó szakemberek számára.


Ismerjük ugye, a "már csak pár darab elérhető", "hatalmas a kereslet", "nagyon gyorsan fogy" jellegű mondatokat? Nos, ezek is azt sugallják, hogy ez egy olyan vonzó termék, amiről akár le is maradhatunk, így hanyatt-homlok rohanunk is beszerezni a saját darabunkat.


Amikor valamit nehéz megszerezni, akkor jobban vágyunk rá. Ha pedig valamiről csak elenyésző információt kapunk, akkor inkább felmegyünk a weboldalra, mivel fontosnak fogjuk tartani.


Ehhez kapcsolódhat a tanult tehetetlenség állapota is, azaz ha azt a jelzést is kapjuk, hogy valamit tenni kellett volna, főképp, ha több kudarcélmény is társul hozzá, akkor az negatív irányba tol minket, és inkább fel fogjuk adni a dolgot.


Irány a webshop!