A NIS2 kihívásai és a megoldások

Az elavult biztonsági protokollok nem lesznek megfelelőek a NIS2 szigorú előírásainak. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy minden eshetőséggel tisztában legyünk, hogy mi vár ránk.


Mindenekelőtt szem előtt kell tartani a közelgő határidőt, így fel kell készíteni a vállalatok rendszereit és dolgozóit a változásokra. Viszont ezzel a fokozott biztonsággal stabilabb lehetőségeket is teremthetünk.


Milyen kihívásokkal nézünk szembe?


Az EU digitális infrastruktúrájának biztonságával sokoldalú szabályozói keretet érhetünk el. Ebből adódóan létfontosságú megérteni azt is, hogy az új előírások és stratégiák a hatékony védelmet szolgálják.


Ennek az irányelvnek azonban nem egyszerű megfelelni, de az ITSecure NIS2 felkészítőcsapata segíthet. Ugyanis nemcsak egy egyszerű jogi kötelezettségről beszélünk, hanem ennél jóval többről.


Ez kiváló lehetőséget ad arra is, hogy a kiberbiztonsági gyakorlatok felülvizsgálatra kerüljenek. Így sokkal eredményesebben tudnak felkészülni a szervezetek a lehetséges incidensek hatékony kezelésére.


Technológiai nehézségek


Az új technológiák alkalmazása és gyakorlatba ültetése nem olcsó mulatság. Emellett pedig rengeteg időt és egyéb erőforrásokat igényel. Azonban ez hosszú távú befektetés, ami biztosan megtérül, úgyhogy érdemes már most tanulmányozni a részleteket. Akár a szabadidejéből is áldozhat rá valamennyit, ha máskor nem jutna rá idő.


Ezek a fejlesztések teszik lehetővé, hogy folyamatosan monitorozni lehessen a fenyegetéseket. Mindemellett pedig megteremtik a gyors reagálás lehetőségét is.


Egy technológiai audit mindenesetre segíthet abban, hogy kiderüljön a fejlesztésre szoruló rendszer hiányossága. Az ITSecure szakértői pedig ebben is tudnak hatékonyan segítséget nyújtani.


Az emberi oldal


Hiába tűnik a technológia világában bagatellnek a humán kérdés, mindenképpen kellő figyelmet érdemel. Ugyanis a teljes rendszer hiába áll technológiai vívmányokból, elsősorban a legapróbb csavarok mégiscsak az emberek.


Azt viszont nem is kell mondanunk, hogy mit szokás ilyenkor végiggondolni… “Dobj egy apró csavart a hatalmas gépezetbe, és leáll az egész rendszer”. Sajnos az emberi tényező könnyedén állíthatja meg az Ön gépezetét is.


A megfelelő oktatási programokkal viszont felkészítheti a dolgozókat az esetleges támadási formák felismerésére. Ezzel pedig elkerülhető a “csavar gépezetbe kerülése”.


Az incidensmenedzsment szerepe


Ez felel azért, hogy a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb reagálás megtörténhessen. Az incidensmenedzsment gondoskodik arról, hogy a váratlan helyzetekben is az irányelv előírásainak megfelelően járjon el a szervezet.


Az adatvédelem és hálózatbiztonság fontossága


Ezek szintén kulcsfontosságú területek. Az adatvédelemnek egyszerre kell biztosítania az adatok integritását, a rendelkezésre állásának lehetőségét, és azt is, hogy bizalmas maradhasson.


A hálózatbiztonság esetén pedig a fejlett védelmi megoldásokra van szükség. Például a tűzfalak, a behatolási kísérleteket érzékelő rendszerek, amik jelzik a támadási kísérletet. Valamint a megfelelő vírusirtó szoftverekre is szükség van.


Készüljön fel Ön is még a határidő előtt.


Irány a webshop!