A legjobb macskaajtó kiválasztása

Lehet, hogy a macskád már alkalmazkodott a benti élethez, de garantáltan még mindig szeretne kimenni a szabadba, egy fán élesíteni a karmait, vagy lyukat ásni a földbe.


Szerencsére a legmegfelelőbb macskaajtóval ki sem kell kelned az ágyból ahhoz, hogy szabadon járhasson-kelhessen. A legjobb megtalálása érdekében pedig elengedhetetlen annak a meghatározása, hogy mi a legmegfelelőbb az otthonodnak, a költségvetésednek és az adott macskafajtának.


Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítenek elbúcsúzni az éjféli nyávogástól és a kora reggeli vakarózástól.


Megfelelő méretű macskaajtó


Amikor macskaajtó vásárlására készülsz, a termékek listája az olyan alapvető információkkal együtt jelenik meg, mint például az azt használó macska ideális súlya és szélessége. De hogyan is tudod ezt megmérni?


Először is határozd meg a macska szélességét a teste legszélesebb pontján, ami a legtöbb macska esetében a mellkasnál vagy a csípőnél van. Aztán mérd meg a magasságát is! Általában a mellkastól vagy a hastól a vállak tetejéig kell ezt megtenni, hogy elérd a test legmagasabb részét. A kapott adatokhoz pedig érdemes még két hüvelyket hozzáadni.


Legvégül pedig hasonlítsd össze a méreteket az ajtó nyílásméretével és tömegével.


Macskaajtó anyagok


A kifejezetten macskák számára készült ajtók gyakran műanyag kerettel rendelkeznek. Kevesebb szükség van ugyanis a kutyaajtó nagy teherbírású fémkeretére, mivel kisebb az esélye, hogy a macska átrágja vagy eltöri azt. Ez azt jelenti, hogy a könnyebb, gazdaságosabb műanyag keret jól használható a macskaajtóhoz. De a csak belső használatra szolgáló verziókon fa kereteket is láthatsz.


A macskaajtó szárnya is gyakran más anyagból készül, mint a kifejezetten kutyák számára készült ajtók esetében. A macskaajtók jellemzően átlátszó, merev, polikarbonátból készült csappantyúval rendelkeznek, ellentétben a kutyaajtókon gyakran látható rugalmassal.


Macskaajtó használatba vétele


Eltarthat egy ideig, amíg a kedvenced megszokja ezt az újdonságot, ezért legyél türelmes, és dolgozz azon, hogy a macskád jól érezze magát az új kiegészítővel.


Hogyan vedd rá a macskádat, hogy az ajtót használja?


Először is csomagold ki, és egyszerűen hagyd az ajtót ott, ahol a macska megszagolhatja, megérintheti és megismerkedhet vele. Érdemes ott hagyni mellette néhány finomságot vagy játékot is, hogy még szimpatikusabbá válljon számára. Arra viszont ügyelj, hogy tarts távol minden csomagolóanyagot, csavart, apró alkatrészeket stb. tőle, nehogy baj történjen.


A telepítés után nyisd ki a fedelet a mancsával, hogy bemutasd neki, hogyan működik. Előfordulhat, hogy ki kell támasztani vagy ragasztani, hogy a macska tisztán lássa az ajtó másik oldalát, és kényelmesen áthaladhasson rajta anélkül, hogy meg kellene nyomnia a fedelet.


A családtagok finomságokkal vagy játékokkal az ajtó túloldalán jó csábító hatást gyakorolhatnak arra, hogy rávegyék az új bejáraton történő közlekedésre. Ahogy pedig idővel elkezdi használni, rajta hagyja az illatát, így ismerőssé válik számára, és tudatja veled, hogy az az ő területe.


Irány a webshop!