A kozmetikumok története szakértőként

Az elmúlt két évtizedben a kozmetikai termékek jelentős változáson mentek keresztül. A különböző kozmetikai árucikkek napjainkban életünk jóval több területén alkalmazhatók, mint régebben. A kozmetikai készítmények elsősorban a testünk gondozását, ápolását szolgálják.

A kozmetikumok összetétele és hatása

A kozmetikai termékek rendkívül értékes összetevői a készítményekben feloldott aminosavak, fehérjék, illetve vitaminok. Mindamellett a kozmetikai termékekben meglehetősen sok víz is található. Részben ez az oka annak, hogy a bőrbe masszírozással kiválóan képesek pótolni sejtjeink vízveszteségét, tehát hidratálnak.

Ezenkívül több száraz anyag is megtalálható bennük, amelyek kozmetikumokba történő bevitele során az irritációmentesség és tisztaság biztosítása a legfontosabb elvárás. Ez utóbbi területen fejlődtek a legtöbbet a kozmetikai termékek.

A kozmetikumok két fontos alkotórésze

1. Tartósítószerek

A tartósítószerek azok a komponensek, amelyek garantálják az adott kozmetikai termék ún. mikrobiológiai tisztaságát. Sok-sok éven keresztül az 1923-ban kifejlesztett parabének voltak az elsődleges konzerválószerek. Természetesen az idő előrehaladtával újabb és újabb oldatok jelentek meg a piacon.

Az is elengedhetetlen tényező, hogy minél jobban csökkentsük a számtalan konzerválószer mennyiségét. Ehhez pedig ideális lehet az adott kozmetikai készítmény előállítása és csomagolása során alkalmazott csomagolóanyag. Ehhez érdemes szétnézni az Allinpackaging.hu környezetbarát csomagolóanyagok széles kínálatában.

Figyelemre méltó az elmúlt évek egyik legújabb módszere, miszerint a kozmetikumokba élelmiszerekben használt konzerválószereket is lehet tenni, például benzoe savat, szorbinsavat vagy étkezési alkoholt. Az etilalkohol különösen szerencsés, hiszen baktérium- és vírusölő tulajdonsággal is rendelkezik.

2. Az illatanyagok allergénjei

Sok embernél az illat lényeges szempont egy-egy kozmetikai termék megvásárlásánál. Ennek következtében pedig az illatanyagok kulcsfontosságú szerepet játszanak a kozmetikumok összetételében.

Egyikünk számára sem titok azonban, hogy az illatanyagok allergéneket tartalmaznak. Az allergéneket pedig nehezen lehet bármivel is pótolni. Az allergéneket nem tiltja a törvény, de az allergén eredetét, komponenseit és forrását minden esetben fel kell tüntetni.

3. Olajok

Manapság jellemzők még a vízmentes anyagok - tehát az olajok - mint összetevők. Ezek az alkotóelemek se ártalmas, se jótékony hatással nincsenek a bőrre, és nem tartalmaznak szénhidrogéneket.

Az ásványi olajok helyét fokozatosan átveszik a növényi olajok, amelyekből sokszor nincs elegendő a szervezetben, ezért nem árt őket folyamatosan pótolni. Az esszenciális zsírsavak azonban ugyanúgy fellelhetők a tökmagban, szőlőmagban, napraforgó- vagy olívaolajban is.

Irány a webshop!