A gyógygombák varázsa

A legizgalmasabb táplálékkiegészítők listájáról alighanem nem hiányozhatnak a gyógygombák sem. Na, de mik ezek pontosan, és miért lehetnek hasznosak számunkra? Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről az egyikükkel!


Amit érdemes tudni a hamvaskéreg gombáról


Talán nem teljesen ismeretlen az a név, hogy hamvaskéreg gomba, de chaga gombaként is hallhattunk már róla, a két elnevezés ugyanis ugyanazt a gombafajtát takarja. Rengetegen vannak, akik elkötelezett hívei, de ha még csak most ismerkedünk vele, akkor feltétlenül olvassuk tovább ezt a cikket!


Ez a gomba elsősorban a nyírfákon található, amelyek hidegebb éghajlaton élnek. Észak-Európában viszonylag gyakoribb, a megjelenése pedig igencsak érdekes. Kívülről leginkább egy megégett szénhez hasonlíthatnánk, ám belül narancssárga és puha. Méretét tekintve nagyjából egy 20-40 centiméteres darabot kell elképzelni.


A gyógygomba felhasználásának története igen régi időkre vezethető vissza, már Hippokratész is írt róla, és elsősorban főzetként, a sebek megtisztításához javasolta. Manapság főként szárítva vagy porként alkalmazzuk, de kapszula formájában is elérhető, többek közt az USA medical oldalán is. Talán az utóbbi számít a legkedveltebb változatnak, kesernyés ízvilága miatt.


Rengeteg hasznos összetevőt tartalmaz, többek között gazdag ásványi anyagokban, valamint antioxidánsokban is. Olyan pozitív hatású vegyületeket találhatunk meg benne, mint a melanin, a polifenol, a triterpenoid, a poliszacharid és a flaván.


Milyen kutatásokat ismerhetünk vele kapcsolatban?


Ugyan a vizsgálatok jelenleg még zajlanak, így kevés konkrétum áll rendelkezésünkre, azt tudjuk, hogy az egyik komoly kutatás az immunrendszerrel való kapcsolat szempontjából zajlott. Emellett vizsgálták a szerepét a gyulladásokkal összefüggésben, a rák elleni harcban, valamint a koleszterinszinttel és a szervezet antioxidánsszintjével kapcsolatban egyaránt. Annak ellenére, hogy elsősorban állatkísérletekről beszélhetünk, eddig biztató eredmények születtek több kérdésben is.


Nem fogyaszthatja mindenki!


A gyógygombák között a hamvaskéreg gombára abszolút igaz, hogy akad néhány ellenjavallata az alkalmazásának. Az egyik ilyen az, hogy cukorbetegséggel élőknek érdemes a fogyasztás előtt az orvosukkal konzultálni, ugyanis ez a gomba csökkenti a vércukor szintjét, ami hatással lehet arra, hogy milyen gyógyszerekkel és hogyan szabad alkalmazni.


Az egyik fehérjéjének köszönhetően a chaga gomba képes meggátolni a vér alvadását, ezért amennyiben vérhígítót használunk, feltétlenül beszéljük ezt meg a kezelőorvossal is.


Várandósság és szoptatás alatt pedig jobb kerülni, amíg nincsenek konkrét eredmények ebben a kérdésben.


Figyeljünk oda, hogy milyen készítményt vásárolunk! Válasszunk megbízható gyártót és forgalmazót, valamint ismerjük meg az adott termék jellemzőit is, külön tekintettel arra, hogy az milyen koncentrációban tartalmazza a hamvaskéreg gomba kivonatát.


Irány a webshop!