A gyermek íráskészségének fejlesztése játékosan

Vannak gyerekek, akiknek meggyűlik a bajuk a betűk szabályos alakításával, az órai jegyzeteléssel vagy épp a fogalmazással. Bár az iskolában a pedagógusok igyekszenek az íráskészséget fejleszteni, nem árt, ha minderre egy kicsit otthon is rásegítünk egy-két játékos módszerrel.


Miért van szükség a kézírásra?


Bár a mai gyerekek idejük nagy részét telefonjuk, tabletjük nyomkodásával töltik, és az üzeneteket is ezek segítségével küldik el barátaiknak, vannak területek azonban, ahol mindenképp szükség van még a kézírásra. Leginkább az oktatás az, ahol még biztosan egy jó ideig szükség lesz rá, hiszen az órák során jegyzetelni kell, dolgozatokat, esszéket kell megírni.


De nem csupán ezért érdemes a kézírást gyakorolni, hanem azért is, mert például kitűnő stresszoldó hatása van, javítja a hangulatot, növeli a kreativitást és fejleszti a gondolkodást. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyermek számára a kézírás gyakorlása gond helyett valódi szórakozás legyen?


Legyen öröm az írás!


Az íráskészség fejlesztése nem könnyű feladat, azonban ha elég elszántak vagyunk, néhány dolog rendszeres elvégzésével sokat tehetünk az íráskészség fejlesztéséért. Ennek az egyik legegyszerűbb módja, ha a gyermeket ösztönözzük arra, hogy sokat olvasson. A rendszeres olvasás ugyanis észrevétlenül fejleszti az írástudatot, illetve segíti a szókincsbővítést is, amelynek köszönhetően könnyedén képes lesz kifejezni magát szóban és írásban is.


Emellett próbáljuk belecsempészni az írást úgy a hétköznapokba, hogy az érdekes és mulatságos legyen. Írjunk egymásnak kedves, rövid üzeneteket, és rejtsük el például a lakás bármely pontján, aztán keressük meg őket. De akár rendezhetünk valódi kincskeresést is, amelyhez a kincses térkép és a szükséges rejtvények mind kézzel íródnak.


De a kézírást nem csak papírral és tollal fejleszthetjük, hanem rengeteg más mindennel, ami még jobban feldobja az írást. Rajzoljunk krétával a járdára, ujjfestékkel a csomagolópapírra, vagy épp nyaralás közben bottal a homokba, de esetleg sütés közben cukormázzal is rajzolhatunk, vagy írhatunk a sütire. Minél változatosabb és szórakoztatóbb a gyakorlás, a gyermek annál szívesebben fogja rendszeresen gyakorolni. Így rengeteget fog fejlődni észrevétlenül az íráskészsége, játékosan és egyszerűen. A Játékligetnél kapható íráselőkészítő eszközökkel móka lesz a tanulás!


Ahhoz azonban, hogy az írás igazi szórakozássá váljon, lényeges, hogy lássa a gyerek, hogy ez a szülőnek is fontos, és ő is szívesen használja kézírását. Egy kézzel írott bevásárlólista, egy üzenet a hűtőn, vagy egy levél a táskában, amit épp azért írt, hogy a gyermek jobban érezze magát aznap az iskolában, igazán ösztönző hatású lehet a gyermek számára.

Irány a webshop!