A grillezés és a barbecue ugyanaz – vagy mégsem?

A grillezés és a barbecue (BBQ) fogalma igencsak összefonódott, holott bár mindkettő egy olyan sütési módszer, ami a grillsütővel történik, mégsem ugyanaz. Sőt, olyannyira nem hasonlítanak, hogy a grillezés lényegében a barbecue ellentéte. De akkor mit értünk grillezés és mit barbecue sütés alatt? Elmagyarázzuk!

Mi a grillezés?

A grillezés alapvetően egy nyílt lángon történő ételkészítési módszer, noha egy picit bonyolultabb, mint például a szalonnasütés. Hagyományosan grillezés alatt a faszénből nyert parázs fölött, közepes vagy magas hőmérsékleten történő gyors sütés értendő.

A grillezés történhet faszenes és gázos grillsütőn egyaránt, noha az ínyencek a gázos grillezőt nem tartják igazi grillnek, hiszen ebben az esetben a füstös aromát fűszerezéssel vagy füstölőfa segítségével lehet csak elérni.

Mit értünk barbecue alatt?

Már tudjuk, hogy a grillezés a magas hőmérsékleten való gyors sütés, és ennek ellentéte a barbecue, vagyis így könnyen kitalálható, hogy a BBQ lényegében az alacsony hőmérsékleten való lassú sütést, egészen pontosan a füstölést jelenti. A barbecue fogások elkészítésére a gázos grillező egyáltalán nem alkalmas, ezt a sütési módot csak faszenes vagy kifejezetten BBQ sütővel lehet kivitelezni.

Hogyan készülnek a BBQ fogások?

A barbecue elkészítése igen sok időt vesz igénybe, és ehhez a füst mellett állandó alacsony hőmérsékletre is szükség van.

A megfelelő hőmérséklet eléréséhez fával vagy faszénnel kell begyújtani a sütőbe, és a hőmérsékletet nagyjából 120 fokra emelni. Mivel ebben az esetben az állandó hőfok fontos, ezért a sütő mellett igen sok időt fog eltölteni a szakács, hiszen erre folyamatosan figyelni kell.

Attól függően, hogy mennyit szeretnél bíbelődni ezzel, el kell dönteni, hogy sertés- vagy marhahúsból készüljön el a fogás. Ugyanis a sertéshús viszonylag gyorsan elkészül, feltéve persze, ha a 8 óra gyorsnak tekinthető, de marhahús esetében előfordul, hogy dupla ennyi időre van szükség. A hús mérete az egyéni igényektől függ, vagyis kisebb szeletek éppúgy készíthetőek füstölve, mint 6-8 kg-os darabok egyben.

Barbecue esetén szükség van pácolásra?

A grillezett ételeknél megszokhattuk, hogy mindent pácolni érdemes, nincs ez másként a BBQ fogásoknál sem. Az viszont egyéni ízlés dolga, hogy ki milyen fűszereket használ, mint ahogy az is, hogy gyorspácot vagy szárazpácot alkalmaz.

A gyorspác 3 napos pácolást jelent, amikor a húst bedörzsöljük a választott fűszerekkel, olajjal bekent fóliába tesszük, végül hagyjuk a hűtőben pihenni.

A szárazpácnál viszont a befűszerezett húst egy zárható edénybe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, amennyi ellepi. Ekkor lezárjuk, és legalább 6 napig hagyjuk a hűtőben érlelődni.

Ha már te is érzed a szádban a BBQ fogások isteni ízét, de nincs hozzá megfelelő grillsütőd vagy füstölőd, nézz szét a Grillplaza.hu kínálatában, és rendeld meg a számodra ideális darabot!

Irány a webshop!