A fogkő kialakulása és eltávolítása a kutyáknál

A statisztikák sajnos azt mutatják, hogy ma Magyarországon a 3 évesnél idősebb ebek nagy része, közel 80%-a szenved valamilyen fog- vagy ínybetegségben, amelynek köszönhetően ez az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma a kutyák körében.


Ennek pedig leginkább az az oka, hogy a gazdik nem fordítanak kellő figyelmet a rendszeres fogászati ellenőrzésre és a megelőző tevékenységekre, pedig a fogproblémák hosszú távon komolyabb betegségekhez is vezethetnek.


Gyakori fogászati problémák a kutyáknál

Amikor az ínyvonal mentén megrekedt lepedék nem kerül eltávolításra, például a BARFSHOP.hu kutyafelszerelés kínálatában megtalálható ujjra húzható ezüstionos fogkefével, akkor az a nyálban lévő ásványi anyagokkal összeérve könnyen megkeményedhet, és néhány nap leforgása alatt fogkővé szilárdulhat.


Annak köszönhetően pedig, hogy az ínyvonal mentén egyre több keményedő anyag telepszik meg, az íny irritálódik, és idővel begyullad. Majd ezután elkezd eltávolodni a fogaktól, és az így keletkező nyílásban folyamatosan gyűlni kezd a lepedék, amely a baktériumok melegágya lesz.


Mitől alakulhatnak ki ezek a fogászati problémák?

A fogászati problémák kialakulásának számos oka lehet, az egyik ilyen pedig az étrend. A száraz tápok többsége ugyanis rendkívül magas szénhidráttartalommal bír - akár 40-50%-os is lehet.


A kutya szájában természetesen jelenlévő baktériumok pedig ezeken a szerves vegyületeken felszaporodnak, majd elhalnak, lepedéket és végül fogkövet képeznek, amit csak állatorvosi úton lehet teljesen eltávolítani. Nem meglepő tehát, hogy a jóval gyakoribb a fogkő és az egyéb problémák kialakulása a száraz eledellel történő etetés során!


De a tapasztalat azt mutatja, hogy viszonylag gyakori a kistestű kutyák esetében is. Egyrészt azért, mert a nyáluk több szervetlen anyagot tartalmaz, másrészt pedig azért, mert ők általában kevesebbet rágnak. A gazdik ugyanis nem mernek nekik egész csontot vagy keményebb rágcsát adni.


Közrejátszhat a genetika is


Sajnos egyes kutyafajták hajlamosabbak a fogproblémákra, mint más fajtatársak. Ott van például a máltai selyemkutya, amelynek a fogai később fejlődnek ki, és a tejfogai is bennmaradnak.


De ide sorolható még a yorkshire terrier is, amely fajtánál gyakori a zománc-hipoplasia: a zománc feloldódik vagy nem is alakul ki, amelynek köszönhetően a plakk és a fogkő nagyon jól megtapad.


Végül beszéljük át még, hogy hogyan is történik a fogkő-eltávolító beavatkozás!


Abban az esetben, ha a kutyádnál már súlyos méreteket ölt a fogkő, akkor altatással történő fogkőeltávolításra van szükség, amely előtt az állatorvos alaposan felméri, hogy az egészségi állapota lehetővé teszi-e az altatást. Ennek érdekében általában vérvizsgálat, EKG, mellkasröntgen és szívvizsgálat kerül elvégzésre.


Az állatorvosnak el kell végeznie erre vonatkozóan a szükséges vizsgálatokat!


Irány a webshop!