25 éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek alapították, összesen 19-en. Azóta további önkormányzatok és vállalkozók csatlakoztak a térségi szervezethez.

A Villány-Siklósi Borút kialakítása, fejlesztései, ezen belül a minősítési eljárás kidolgozása egy mintaprojektnek számított az országban. A villányi borászok és borok kirobbanó sikere nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy néhány év elteltével borúti hálózat alakuljon ki hazánkban.

Jelenleg a Borút teljes Villányi borvidéki lefedettséggel, 17 helyi önkormányzattal és 82 szolgáltató taggal működik.

A Gálaeseményen elsőként Tiffán Ede, a Villány-Siklósi Borút Egyesület első elnöke számolt be a Borút megalakulásáról és a kezdeti időszakról.

Ezt követően Takáts Gyula a Borút hajdani alelnöke tartott beszédet az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeiről, mint például a minősítési rendszer kialakításáról, Villány jelképeként ismert borkapuk felállításáról, a borvidéki közösségi márkák népszerűsítéséről, valamint az évről-évre megrendezésre kerülő borúti közönségrendezvényekről.

„Valóban számos figyelemre méltó eredmény övezte a Borút tevékenységét, ami a Marketing Műhely megalapításával, illetve a Borvidékkel való együttműködés során csak még hatékonyabbá vált. Az elvek, amik mentén szerveződött a borút most is áthatják a napi tevékenységünket. Mi is, most is az együttműködésben hiszünk. Együttműködni helyi szakmai partnereinkkel- láthattuk, például a nyár folyamán is milyen sikeres rendezvények szervezhetők itt, az egyedülálló adottságokkal bíró Siklósi Várban, ha összefogunk a közös célért, vagy együttműködni a Borvidékkel, akik a Borkapuk komplett megújításában nyújtottak hathatós segítséget, vagy éppen az egyetemmel, akik külföldi hallgatókkal dolgoztak ki nekünk nyári gyakorlatuk során egy használható tervet egy mobil applikációs rendszerre. Kiemelt prioritás persze a tagsággal való együttműködés. Ez egy nagyon szerencsés egyesület, ahol a tagok tesznek és nem csak elvárnak.” – mondta el Kovács Boglárka Dóra, a Borút elnöke.

A 25 éves Gálaesemény keretében átadásra kerültek a BECKER LEONÓRA EMLÉKDÍJAK is.

A Villány-Siklósi Borút hajdani elnökének áldozatos és odaadó szakmai munkája előtt tisztelegve a Villány-Siklósi Borút Egyesület a 25 éves évfordulója alkalmából alapította meg a kitüntetést, amellyel a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért, elismertségéért és népszerűségéért aktívan tevékenykedő magánszemélyeket és szervezeteket szeretné 2 évente megjutalmazni. Az ötlet a Borút korábbi fejlesztésében résztvevő és Nórával együtt dolgozó szakembertől, Márton György úrtól érkezett, akinek cége – bissei vendégházuk révén – egyben a Borút tagja is.

A Becker Leonóra Díjat olyan magánszemély/szervezet kaphatja meg, aki sokat tett a Borút/ a Villányi borvidék fejlesztéséért, népszerűsítéséért és így méltóvá vált a Díj elnyerésére. A Díjat a Borút tagjai és a Borúti tagságon kívüli jelöltek is megkaphatják.

A díjak Kocka Kornélia keramikus művész felajánlásából készültek, ünnepélyes átadásukra szintén 2019. október 25-én, a 25 éves gálaeseményen került sor. Első alkalommal Tiffán Ede, valamint a Bartók Béla Férfikar nyerte el a megtisztelő elismerést.

Tiffán Ede a családi vállalkozásként működő Tiffán’s Pincészet tulajdonos-borásza, akinek aktív életének minden szakasza a borvidékhez kötődik. Az elsők között volt a rendszerváltás után, akinek neve nemzetközileg is ismertté tette a Villányi borvidéket a szakma és borfogyasztók számára egyaránt. Az országos ismertséget és elismertséget díjai, kitüntetései sora bizonyítja. 1991-ben Tiffán Ede kapta meg elsőként az Év Bortermelője címet. 1999-ben a Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki. Saját borászatuk fejlesztése mellett mindig kivette részét a társadalmi feladatokból. Nevéhez fűződik többek között a Pannon Bormíves Céh megalapítása 1999-ben, melynek örökös tiszteletbeli alapító elnöke, illetve a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt. A Villányi borvidék számára azonban az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró kezdeményezése a Villány-Siklósi Borút megszervezése, melynek egyúttal az első elnöke is volt. Díjainak méltó folytatása a helyi közösség elismerése is.

A Bartók Béla Férfikar 1945-ben alakult Pécsett. A nagy hagyományokkal bíró kórus vezetését 1980-ban vette át elődeitől Prof. Dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy. A rendszerváltás után tárultak fel olyan lehetőségek az együttes számára, amelyek nem csak hazánkban, de nemzetközileg is elismertté tették. A Férfikar egyedülálló Bordal repertoárja évről-évre felcsendül a Villányi borvidék számos rendezvényén. A Villányi borvidék mindig is elkötelezetten támogatta a kultúrát, különösen a borkultúránkhoz olyan kiválóan illő zenei megoldásokat. A bor és a zene összefonódásának egy egyedülálló megtestesülése a Bartók Béla Férfikarral közösen szervezett Európai Bordalfesztivál, melynek első és záró napja hagyományosan a borvidék településeit tölti meg művészeti programokkal a hazai és külföldi vendégkórusok színvonalas fellépései által. A Kodály Központban megrendezésre kerülő Gálakoncert a fesztivál koronája, ahol Villány vendégszeretetét, a kultúra iránti elköteleződésüket és kiváló borválogatásokat mutathatnak be a Villány-Siklósi Borút Egyesület borászai a Férfikar jóvoltából.

Az elmúlt 25 év tudatos munkájának köszönhetően mára a Villányi borvidék mondhatjuk, hogy az ország egyik vezető borturisztikai desztinációja. Az borúti menedzsment célja most is a borút megalakulásakor lefektetett elvek mentén haladva a borvidék turisztikai fejlesztésének megvalósítása a térség szolgáltatóinak az együttműködésével.

Irány a webshop!