19. Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál, Abaliget

Időpont
2023.08.11. 16:00 - 08.13 22:00:00

2023. augusztus 11-13. között ismét Abaliget ad otthont a Magyar Bluegrass Zenei Egyesület (HuBMA) húszéves jubileumát ünneplő hagyományos nemzetközi fesztiváljának.

A háromnapos rétegzenei fesztiválon a műfaj neves nemzetközi és hazai előadói lépnek színpadra.
A 25 programot felvonultató esemény látogatása – a fesztivál támogatóinak, a fellépő zenészeknek és a szervező, lebonyolító lelkes önkénteseknek köszönhetően – díjmentes.

Az augusztus 11-én kezdődő ingyenes fesztivál programjának fellépői között a bluegrass hazai és külföldi képviselői mellett jeles akusztikus zenei fellépőket hallhatnak a látogatók.
Mi is az a bluegass?
Amerikában kialakult akusztikus zenei stílus, az irányzat elnevezését a (kentucky) bluegrass, azaz a – különben hazánkban is őshonos – réti perje vagy kékfű néven ismert növény, latin nevén Poa pratensis adta.
A fesztivált szervező Magyar Bluegrass Zenei Egyesület célja, hogy a hazánkban még mindig inkább kevéssé ismert műfajt egyre jobban megismertesse és megszerettesse a közönséggel.
Az első ilyen abaligeti rendezvényt 2003-ban tartotta az akkor már két esztendeje létező, eredetileg bajai székhelyű egyesület.

Pénteken a Nightingale mellett a szintén helyi illetőségű Pannongrass, továbbá a Miskolci Bluegrass Band Family, az Önként és Dalolva Társulat, illetve a fesztiválra hosszú idő után visszatérő Revival Band lép színpadra, de a közönség megismerheti az autentikus cigány népzenét játszó Lásho Lecsó csapatát is, majd a program az Iszkába zenekar ízes magyar népzenei műsorával zárul.

Szombaton és vasárnap is kitűnő koncertek közül válogathatnak az érdeklődők, kiemelt jelentőségű a szervezők számára, hogy húsz esztendő alatt első ízben a hazai akusztikus blues koronázatlan királya, VasZoli is megtiszteli a fesztivál szervezőit és közönségét jelenlétével szombaton, de ekkor lesz hallható többek között a rendezvény két, szintén régi visszatérő vendége, a Hungarikum Együttes és a Folton Folk is.
Fellép a Montana Blue (UK), a Poa Pratensis Bluegrass Band(a), továbbá a pécsi körökben régi kedvenc Tarnai Acoustic Recept Nélkül nevű új projektje is bemutatkozik.
Ismét hallható lesz Szőke Tamás fingerstyle gitáros - ezúttal Nagy Gergely gitáros vendégjátékával kiegészülő - különleges produkciója is.

Vasárnap az est sztárvendége a The Gallows Fellows (A) lesz, a csapat az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jut el a fesztiválra, fellép továbbá a hazai kiválóságok közül a budapesti Nojata String Band, de a helyi erők képviseletében, Pécs és környékéről több produkció is képviselteti magát, így a Kentucky Harmony, a Shawn Végváry & Friends, az M6 Country Band, akárcsak az ízig-vérig bluesos Boss-Tone Trió.
Szólókoncertet ad ismét a fesztivál közönségkedvence, Berta Zsolt szépíró-dalszerző, illetve visszatér az abaligeti színpadra a népes és vidám Seamróg Tatai Ír Zenekar is.

2023-ban először, a Zsámbéki Blues Piknik jógyakorlatát követve képzőművészeti kísérőprogram is helyet kapott a fesztivál menetrendjében: Szarka Bence, a Budapest Bábszínház díszletfestője, díszlettervezője egyedülálló kisplasztikai alkotásait felvonultató tárlatát szombaton délután 14 órakor nyitják meg az abaligeti faluházban.

Nagy múltra tekint vissza azonban a Hungarikum együttes templomi szolgálata a vasárnapi igeliturgián, az abaligeti Bűnbánó Szent Mária Magdolna katolikus templomban, Hóbár Csaba lelkipásztori munkatársnak köszönhetően.

Az idei fesztivál megrendezéséhez, mint kezdetektől fogva, Abaliget Község Önkormányzata, valamint az Osztrák Kulturális Fórum nyújt támogatást.

A rendezvény egyik különlegessége az esténként, a hivatalos program végeztével kezdődő hagyományos bluegrass jam, aminek érdekessége, hogy bármilyen akusztikus hangszerrel érkező zenész beszállhat a közös muzsikálásba, az összlétszám nincsen korlátozva.

A fesztivál részletes programja a facebook.com/BluegrassFesztivalAbaliget oldalon is megtalálható.

PROGRAM

2023. AUGUSZTUS 11. péntek

16:00 Nightingale
16:40 Önként és Dalolva Társulat
17:40 Lásho Lecsó
18:40 Miskolci BBF
19:40 Revival Band
20:40 Pannongrass
21:40 Iszkába zenekar

2023. AUGUSZTUS 12. szombat

14:00 Szarka Bence - képzőművészeti kiállításmegnyitó, Abaligeti Faluház

15:00 Montana Blue (UK)
15:40 Nojata String Band
16:40 Hungarikum Együttes
17:40 A VasZoli
18:30 Tarnai Acoustic: Recept Nélkül
19:30 Poa Pratensis Bluegrass Band(a)
20:30 Folton Folk
21:20 Szőke Tamás (A) és Nagy Gergely

2023. AUGUSZTUS 13. vasárnap

11:00 Igeliturgia a Hungarikum Együttes templomi szolgálatával, abaligeti Bűnbánó Szent Mária Magdolna katolikus templom

15:00 Seamróg Tatai Ír Zenekar
15:40 Kentucky Harmony
16:30 Shawn Végváry & Friends
17:20 Boss-Tone Trió
18:20 M6 Country Band
19:00 Berta Zsolt
20:00 The Gallows Fellows (A)
21:00 Meglepetés-program

A fesztivál hivatalos plakátja elérhető itt:

https://hubma.hu/Bluegrassfesztival-Abaliget-plakat-2023-augusztus-11-13.jpgIrány a webshop!