Nemzetünk hímes tojásai 2021 – Felhívás húsvéti tojás készítésére

Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassuk, milyen hímes tojások készülnek az ünnepre.


Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve február 17-én, a böjt kezdetén indítja el kezdeményezését a húsvétra készülve. A Kárpát-medencében több száz éves hagyomány, hogy a lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat. Húsvétkor az otthoni tojásfestésre a járványhelyzetben is van lehetőség, ezért a saját készítésű hímes tojások bemutatására és népszerűsítésére vállalkozik a Nemzetünk hímes tojásai 2021 program.

A felhívásra jelentkezhetnek gyerekek és felnőttek, amatőrök és hozzáértők is. A hímes tojások készülhetnek hagyományos népi technikával vagy bármilyen más módon. Személyenként egy tojással lehet részt venni a programon.

A törékeny tojásokat a postára adás helyett fotón örökíthetik meg a résztvevők, mégpedig úgy, hogy a tojást a tenyerükben tartva készítik a képet, ezzel kifejezve, hogy saját kezükkel készült.

A fotókat március 25-ig várják.

A beérkezett alkotásokból virtuális képsorozat készül, amely megmutatja, hogy 2021-ben milyen hímes tojások készültek a magyarlakta területeken. Emellett a képek ki lesznek állítva húsvétkor a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán is.

- A húsvéti forgatagot és a locsolás élményét nem pótolja, de segít ráhangolódni az ünnepre a virtuális és az élő kiállítás. Mutassuk meg a mi saját hímes tojásunkat és gyönyörködjünk nemzetünk többi hímes tojásában is! – mondta Mosonyi Éva.

A részletes felhívás megtalálható az alábbi linkeken:

https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/nemzetunk-himes-tojasai-2021

https://www.facebook.com/nemzetunkhimestojasai

2021.02.17.

Go to the webshop!