Segítségnyújtás zenehallgatással

A Pannon Filharmonikusok Napfényes tavasz című budapesti és pécsi koncertjének bevételéből az Ukrajnából Magyarországra menekült családok gyermekeit támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz eljuttatott pénzadománnyal. Vallják, hogy a zene szinte minden helyzetben segít: gyógyít, feltölt, nemesít, vigasztal, az emberi élet elengedhetetlen része – azonban most a zenehallgatás aktusával, a jegyvásárlással mi segíthetünk másokon.

Két májusi estén varázsol napfényes tavaszt tehát a koncerttermekbe a 210 éves pécsi zenekar. Május 6-án pénteken 19.30 órakor a Müpában, május 7-én a Kodály Központban csendül fel Robert és Clara Schumann és Johannes Brahms, a német romantika zseniális alkotóinak muzsikája. A budapesti közönség számára azért is különösen fontos lehet elmenni erre a koncertre, hiszen a Müpa Üvegtermében személyesen találkozhatnak a Pannon Filharmonikusok menedzsmentjével. Hagyományosan minden új évad előtt a fővárosba utaznak az este ott hangversenyt adó zenekarral és lehetőséget adnak a bérletek meghosszabbítására, megvásárlására ily módon is.


Kép
Bogányi Gergely_ 4 Dékány Zsolt foto
Fotó: Dekany Zsolt +36303199550

Azon a jó érzésen túl, hogy a jegyvásárlással segítséget nyújtunk, a műsor úgymond „önmagában” is nagyszerű. Ha úgy érezzük, épp szükségünk van arra, hogy valami kirepítsen a hétköznapok ringlispíljéből, jó lenne nagy érzelmeket átélni, ez a műsor nekünk szól. A kitűnően játszó pécsi muzsikusok, Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Bogányi Tibor vezető karmester invitálnak erre a „napfényes” estre, ahol az egyik legkülönösebb szerelmi, érzelmi háromszög lenyomatát, azaz Brahms, Clara és Robert Schumann lélegző muzsikáját hallgathatjuk meg. A hangversenyt még különlegesebbé teszi, hogy először lép fel a Müpában a közel negyvenfős Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus, Dobos László és Vass András művészeti vezetők irányításával. Mi másról dalolhatnak, az élet, a szerelem zeng-zsong majd a hangversenyteremben Johannes Brahms Szerelmi dalkeringők című elsőként megszólaló művében. Robert Schumann I. (B-dúr) szimfóniája hordozza a napfényes tavasz erejét, majd Schumann a-moll zongoraversenye csendül fel, amelyet Bogányi Gergely a tőle megszokott elképesztő érzékenységgel-erővel szólaltat meg. Azt estet a női energia, női alkotások zárják, hiszen Clara Schumann Négy karakterdarabja csendül fel – Bogányi Tibor hangszerelésében.


Kép
Tibor Boganyi_photocredit Zsolt Dékány
Fotó: Dekany Zsolt www.dekany.hu

„Amikor a színpadon emlékezetes dolog történik, megszületik valami felemelő, valami igazán értékes. Sokatmondó, hogy akár évtizedes távlatból is emlékeznek emberek egy-egy koncertélményre, sokszor részletesebben és érzelmileg lényegesen gazdagabban, mint esetleg egy jó sztorira.” – nyilatkozta Bogányi Gergely a Papageno-nak.

Robert és Clara Schumann és Johannes Brahms a zenetörténet egyik legrejtélyesebb szerelmi háromszögét alkották. Robert és Clara szerelmének köszönhetjük Robert Schumann csaknem egész daltermését, Brahms pedig mindkettőjük barátja és szellemi társa volt, aki Robert betegsége és korai halála idején szorosan Clara mellett állt, sőt, talán több is volt számára ennél, ugyanakkor, bár Clara Robert halála után negyven évet élt özvegyként, Brahms pedig egész életében nőtlen volt, soha nem házasodtak össze.

Robert Schumann a romantikus zene egyik legkiemelkedőbb, legnépszerűbb képviselője, egyben korának egyik legnagyobb tiszteletben álló zenekritikusa is volt. Ő maga szerzett szimfóniát, dalt, zongoraművet, kamaraművet, és természetesen zenekritikákat. Felesége, társa, gyermekei anyja Clara Schumann zongoraművészként és komponistaként is komoly életművet hagyott maga után. Johannes Brahms a német romantika zeneszerző-óriása, örökérvényű muzsikája megkerülhetetlen. Johannes Brahms és Clara Schumann sorsszerű találkozásának, illetve életre szóló különleges kapcsolatának emlékét naplók, levelek, a zenetörténet őrzi. Valamint természetesen a muzsika!

1853-ban húszévesen kereste fel Brahms Düsseldorfban Robert Schumannt. A zenész házaspár azonnal ráismert Brahms bontakozó zsenialitására. Brahms végül beköltözött a Schumann-házba, életük végzetesen egymásba gabalyodott. Robert idegállapotának romlásával, betegsége alatt Brahms családfőként segítette a Schumann családot, majd Robert halála után lassan rájöttek, hogy kapcsolatuknak nem lehet jövője. Brahms végleg elhagyta a házat, de életük végéig kapcsolatban maradtak egymással, az asszony halála után egy évvel hunyt el Brahms.

A Pannon Filharmonikusok estjén a három zseniális alkotó zenéjén keresztül bepillantást kaphatunk a regénybe illő élettörténetükbe, örökérvényű érzelmek lenyomata érinthet meg, ha nyitott lélekkel engedjük…

További információk a zenekar honlapján, a www.pfz.hu oldalon találhatóak.

Go to the webshop!