Manapság még a szendvicsek tekintetében is hatalmasra nőtt a választék. Hol van már a régi korok emléke, a májkrémes kenyér vagy a parizeres zsemle… A sokféle diéta, illetve a különböző nemzetek ételeinek megjelenése a magyar kultúrában is egyértelmű színesedést hozott magával.
Talán ennek köszönhető, hogy aki kevésbé szeretne kenyeret fogyasztani, annak számtalan alternatív lehetősége adódik a helyettesítésére. Itt van például a wrap és a tortilla.
Melyiket érdemes inkább választani?
A kérdésre - amely talán sokakban felmerül - nem lehet egyértelmű választ adni, azonban azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy a wrap és a tortilla nem egy és ugyanaz. Mindkettő rendkívül jó a kenyér helyettesítésére, azonban származásukban teljesen, míg összetételükben kicsit különböznek egymástól.
A tortilla Mezoamerikából származik, ugyanis ott fogyasztották először már az ősi kultúrában ezt a vékony, lapos és kovásztalan kenyeret. A vízalapú kukorica- vagy búzatészta a mexikói konyhákban terjedt el leginkább, ahol ez a kenyérféleség jelenti rengeteg étel alapját. Zöldség, hús, sajtok kombinálásával készíthetőek el a jobbnál jobb, betekercselt ennivalók.
A wrap inkább egy lágyabb kenyér, amit előszeretettel töltenek meg hússal, guacamoléval, sajttal, grillezett zöldségekkel. Alapanyagaként említhető a liszt mellett a cukor, a méz, a különböző ízesítők és a fűszerek. Fontos, hogy ez az étel tartalmaz élesztőt, ezért a fogyasztásakor ezt figyelembe kell venni.
Alakjukat és formájukat tekintve a tortilla és a wrap mindenképpen hasonlítanak egymásra, talán ezért nem is egyértelmű sokak számára, hogy melyik melyik. A méretükben azonban eltérnek egymástól, a wrap egy kicsit nagyobb kör alakú tészta - talán azért, hogy könnyebb legyen betekerni, majd felvágni -, míg a tortilla kisebb átmérővel rendelkezik. Ha te is szeretnél saját magad jobbnál jobb ételeket készíteni ezekből a lapos kenyerekből, akkor látogass el a NapiBio.hu kenyérhelyettesítőket bemutató oldalára.
Ezeket az ételeket készítheted el a Közép-Amerikából származó kenyerekből
Ha jártál már mexikói étteremben, nem lesz kérdés számodra, hogy milyen ételekhez használatos ez az egyszerű kenyér. Azonban ha nem ismered a közép-amerikai ételek sajátosságait, akkor a tacók, a quesadillák és a burritók receptjeinek érdemes utánanézned.
A kukorica tortilla leginkább a közép-amerikai és a mexikói ételekben fordulnak elő, melyeknek központi alapanyaga a kukorica, és ebből készíthető leginkább az enchiladas, a chilaquiles és a flautas.
A tortillát és a wrapet körülölelő kiváló ízvilág mára már egyre ismertebb, és ez nem véletlen - aki megkóstolja, azt egész biztosan elvarázsolja. Arról nem beszélve, hogy mindkét kenyér beilleszthető a vegetáriánus, vegán és egyéb étrendbe is. Aki élesztőt nem szeretne fogyasztani, annak érdemes a tortilla alapú recepteket beszereznie, de annak, akinek az élesztő nem akadály, bátran választhatja mindkét kenyértípust.