Tolnára és Dombóvárra is ünnepi hangulatot varázsolnak a DDRF zenészei

Több mint százan próbálnak majd a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar téli táborában a december végi ünnepi koncertekre. Monumentálisnak ígérkező hangversenyeiket nem kis kihívások árán sikerül az idén megrendezniük.

Év végi koncertajánló.

„Egyszerűen profik. Nemcsak zeneileg, de minőségben, hozzáállásban is.”

„A DDFR egy üde színfolt a magyar fúvószenében.”

„Monumentális, felemelő élmény.” (közönségvélemény)

A fúvószenekarozás alapvetően amatőr műfaj. Magyarországon számtalan együttes működik, de hivatásos zenekar csak néhány. A DDRF (Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar) olyan fúvószene-fanatikusok gyűjtőhelye, akik nem elégszenek meg a hobbizenéléssel, hanem évről évre szorgalmasan gyakorolnak, hogy egy olyan produkcióban vehessenek részt, ami még a képzett zenészek, zenetanárok számára is kihívást jelent. Ezzel a DDRF projektzenekar megteremti azt a minőséget, ami normálisan csak a hivatásosok számára elérhető, átélhető: az amatőr zenész itt kipróbálhatja magát, de a profi zenész is bőven talál kihívásokat az összeállított műsorokban.


Kép

Hogy az évente kétszer megrendezett zenei táborsorozatnak mennyire van létjogosultsága, azt a nagy ütemben növekvő jelentkezőszám is bizonyítja.

„Mostanra a szélrózsa minden irányából érkezik jelentkezés – mondja Tóth Bence, a zenekar karmestere. Az első téli tábor 32 fővel zajlott, az ideire viszont már több mint százan jelentkeztek. Ez azt is jelenti, hogy kinőttük egy kisvárosi zeneiskola próbatermét és egy művelődési ház színpadát. Ez mind szervezésileg, mind zenileg óriási kihívást jelent. Ugyanakkor persze hatalmas öröm, hogy évről évre egyre több embernek mutathatjuk meg, szerintünk hogyan szép a fúvószene.”

Kép

A projektzenekar szervezői kiemelten fontosnak tartják a táborok motivációs és nevelő-oktató hatásait. Hisznek benne, hogy az „alkalmi” zenésztársaktól, karmestertől, izgalmas zenedarabok által szerzett az új impulzusok a profiknak és az amatőröknek egyaránt értékesek. Az intenzív próbahetek a szokásosnál gyorsabb tanulási tempót kívánnak. Ez a koncentrált tanulási folyamat felér pedig egy továbbképzéssel, aminek a végén a zenészek mind a zenei, mind a közösségi élményt magukkal viszik és tovább kamatoztatják a saját állandó zenekaraikban.

A zenekarról

2015-ben hívta életre a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekart Tóth Bence, Svájcban élő karmester, és Tóth Ada Eszter, a Dombóvári Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Amatőr és profi muzsikusok közös munkája nyomán indult el az első fúvószenei tábor a Balaton déli partján, azóta tucatnyi emlékezetes zenetáboron és koncerten vannak túl a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar tagjai. A DDRF-ben folyó magas szintű munkának hamar híre ment, évről évre kiváló zenészek csatlakoznak a nyári egyhetes, elképesztően intenzív közös munkához.


Kép

Egy évvel később már több mint ötvenen ültek a próbateremben és koncerteken, 2017-ben pedig útjára indult egy második, a 10–14 éves korosztálynak szóló program is, a DDRF Gyermek–Ifjúsági Fúvószenekar. 2021-ben, a hetedik zenetábort pedig már két turnusban kellett megtartani a jelentkezők magas száma miatt.

A Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar koncertjére minden érdeklődőt szeretettel várnak!

2021. december 29. 19:00 Tolna,

Tolnai Kulturális Központ és Könyvtár

2021. december 30. 19:00 Dombóvár,

MMSZ Eszterházy Miklós Technikum

Irány a webshop!