Tér-mozgás-játék – művészet és tudomány találkozása a múzeumban

Tér-mozgás-játék címmel nyílik meg Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus kiállítása a Csontváry Múzeum földszinti előadótermében november 5-én 17 órakor. A tárlat a két terület közötti határvonalakat átlépve számos kérdést vet fel a látogatóban.

„Konok geometrikus elemekből és finom vonalakból építkező, absztrakt képeiből ötletet merítve, Vásárhelyi e struktúrákat a térbe kiterjesztve építi meg fizikai jelenségeken alapuló, furfangos tárgyait. A képek dinamikájából kiinduló tárgyak párbeszédbe állítják a képzőművészetet a tudománnyal: a kép-tárgy párok egyike segít, hogy másképpen lássuk a másikat. A képtérben ábrázolt absztrahált formák kinetikus, interaktív eszközökként elevenednek meg a kiállítótérben. Így történhet meg, hogy egy festményen átfutó átlós vonal háromdimenziós, mozgatható ingaként köszön vissza a térben. Az egymásra reflektáló alkotáspárok a síkban és a térben való önfeledt játék lehetőségét kínálják.


Kép

Az alkotók közötti párbeszéd 2018 őszén kezdődött, amikor a Kutatók Éjszakája alkalmából a budapesti Vasarely Múzeum tudományos játszóházat szervezett. Vásárhelyi ekkor a múzeum aktuális kiállításához (Képpé vált kísérlet) kapcsolódóan több Konok grafikához is készített játékokat. Konok lelkesen fogadta a kezdeményezést és rögtön közös kiállítást javasolt. Az alkotók azóta, egymást folyamatosan új ötletekkel stimulálva rakták össze jelen tárlat anyagát.


Kép

A kiállítás képzőművészet és tudomány egyedülálló találkozásaként a két terület közötti határvonalakat átlépve számos fontos kérdést vet fel: Ki mit vesz észre, mit lát meg egy képzőművészeti alkotásban? Hogyan segítheti a képzőművészet egy tudományos elv megértését, illetve hogyan járulhat hozzá a fizika egy törvényének megértése, az azt szemléltető eszközhöz vizualitásában kapcsolódó képzőművészeti alkotás befogadásához? Vajon máshogy tekintünk egy statikus formára miután láttuk mozgásban is?” – ahogy a 2019-ben a Deák Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában megnyílt kiállítás katalógusszövege fogalmaz. (Kurátorok: Kaposi Dorka és Varga Lili.)


Kép

A pécsi tárlat megnyitója a Csontváry Múzeum földszinti előadótermében lesz november 5-én 17 órakor. Köszöntőt Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, valamint Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára mond, a kiállítást Getto Katalin muzeológus nyitja meg. A tárlat 2022. január 23-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Irány a webshop!