Pécsi Balett 60 - jubileumi est

Time
09/17/2021 7:00 PM - 09.19 21:00:00

Tánc- és filmpremier egy este
1. rész: AZ ISZONYAT BALLADÁJA
Eck Imre Szokolay Sándor zeneművére készített koreográfiájával mutatkozott be a Pécsi Balett társulata első hivatalos premierjén, 1961. január 3-án a Pécsi Nemzeti Színházban. Az iszonyat balladája ikonikus előadása az együttes történetének, melynek eredeti koreográfiája, az eredeti jelmezekkel minden jubileumon felújításra került. A Pécsi Balett alapításának 60. évfordulójára, teljesen új koncepcióval állítjuk színpadra emblematikus darabunkat a kortárs tánc nyelvén.Zeneszerző: Szokolay Sándor Kossuth- és Erkel-díjas Érdemes és Kiváló művész

Jelmeztervező: Kozarics Viktor
Dramaturg: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
A koreográfus munkatársa: Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas Érdemes művész
Koreográfus: Zachár Lóránd Harangozó-díjas
Táncolják: Karin Iwata, Marina Pérez Ahedo, Frank Edina, Kis Jana Luca, Rónaki Nina, Balogh Csongor, José Blasco Pastor, Koncz Péter, Matola Dávid, Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton, Varga Máté

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

2. rész: TÖBB MINT BALETT
A jubileum alkalmából egy dokumentumfilmet is készíttettünk, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Ebben a formában, személyes történetek bemutatásával szeretnénk közel hozni a művészt a nézőhöz, így dokumentálva a pillanat művészetét az utókornak, hogy megőrizzük a múltat a jövőnek. A Több mint balett – a Pécsi Balett 60 éve címmel elkészült film a Pécsi Balett 60 évén átívelő dokumentumfilm, mely a múltidézés mellett leginkább a mára koncentrál. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal balettművész “mindennapjait” mutatjuk be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk.

A filmet a FILMING IN PÉCS stábja készítette.Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását, melynek segítségével egy fantasztikus, nagyszabású emléket készíthettünk a Pécsi Balett múltjáról és jelenéről a jövő nemzedékének.

Fotó: Borbás Betti

A XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az EMMI és az NKA támogatásával valósul meg.

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról megközelíthető a 3, 6, 8, 4, 4Y, 38,39,40 számú buszokkal, leszállás az Árkádnál, majd onnan 800 métert kell gyalogolni.

Contact
Name
Pécsi Nemzeti Színház
Address
Színház tér 1, 7621
Phone number
+36 72 512 660
Opening time

Monday: 10:00 - 19:00
Tuesday: 10:00 - 19:00
Wednesday: 10:00 - 19:00
Thursday: 10:00 - 19:00
Friday: 10:00 - 19:00
Saturday: 14:00 - 19:00
Sunday: 14:00 - 19:00

A színház a jegypénztári nyitvatartási időn kívül az előadások ideje alatt tart nyitva.

Go to the webshop!