Pécsett láthatók a váci domonkos kripta kincsei

Time
06/15/2022 4:40 PM - 01.01 00:00:00

Különleges és semmilyen szempontból nem hétköznapi kiállításnak ad otthont 2022. június 9-től a JPM Néprajzi Osztálya (Pécs, Rákóczi út 15.). A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének – polgár, nemes, hivatalnok, katona, férfi, nő, gyermek – életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.

A lelet-együttes különleges darabjaiból válogatott kiállítás páratlan gazdagságban mutatja be a 18. századi, többnyelvű és nemzetségű városi polgárság életét, halálát és temetkezési kultúráját. Hasonló jellegű leletanyag világszerte alig néhány múzeum gyűjteményében fordul elő, többnyire rosszabb állapotban, töredékesen. A vándorkiállítás látogatói az eredeti helyszíneken megtekinthető, hátborzongató nagy európai barokk kriptákhoz (Róma, Palermo, Brno, Kutna Hora) képest emberibb, sokszínűbb, tudományos igénnyel összeállított válogatást láthatnak. A kiállítás a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni.

A kiállítás megnyitója június 9-én 16 órakor lesz a JPM Néprajzi Osztályán. Az eseményen beszédet mond Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, valamint dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegyei Hivatal általános helynöke, illetve Matkovich Ilona, Vác polgármestere és Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója.

A tárlat 2022. december 31-ig tekinthető meg nyitvatartási időben (keddtől szombatig 10 és 16 óra között).

Contact
Name
Pécsett láthatók a váci domonkos kripta kincsei
Address
Néprajzi Múzeum (7621 Pécs, Rákóczi út 15.)
Go to the webshop!