Légy környezettudatos, használj gombelem akkumulátort!

Védd a környezetet, spórolj pénzt, vásárolj újgenerációs, újratölthető, lítium gombelemeket! Mostantól már nem kell nagy tételben vásárolnod különféle méretű akkukat, ha beszerzel gombelem akkumulátort. Ha még nem hallottál arról, hogy ilyen is létezik, ez a cikk neked szól.

A naponta használt elemeket azért találták ki, hogy megkönnyítsék az életünket. Az elemeknek számos típusa létezik, a legismertebbek az AA (ceruza), AAA (mikro), 4,5 V (lapos), 9V (hasáb), C (bébi), D (góliát), LR, CR elemek. A gombelemek tökéletesek a hordozható elektronikus eszközökhöz, hogy útközben is bármikor használni tudjuk őket. Legyen az egy óra, távirányító, elektronikus játék, gyógyászati eszköz, fényképezőgép vagy számológép.

GOMBELEMEK MÉRETEI, TÍPUSAI

A gombelemeket, hasonlóan például a hengeres elemekhez, többfajta méretben és technológiával hozzák forgalomba. Az egyes készülékek más és más méretű gombelemekkel működnek, így mindig ügyelj az üzemeltetni kívánt készülékhez megfelelő darab kiválasztására, ellenkező esetben nem működik.

A gombelemeknek is van negatív és pozitív oldala. A negatív pólus az enyhén domború, a pozitív a lapos.

A technológiai vagy elektrokémiai rendszerük szerint az alábbi típusokat különböztetjük meg:

  • alkáli elemek (AR vagy LR megnevezésűek) - 1,5V
  • ezüst-oxid gombelemek - 1,55V
  • lítiumos vagy CR gombelemek - 3V

MILYEN FAJTÁT VÁLASSZ?

Azt, hogy melyik technológiájút választod, elsősorban a használati szokásaid határozzák meg. A Li-ion technológiával készülő gombelemek a legtartósabbak, leghosszabb élettartamúak, ezek akár 11-szer hosszabb ideig bírják a hagyományos alkáli elemekhez képest.



Az ezüst-oxid verziót kifejezetten a karórákhoz fejlesztették ki, mivel hosszú élettartamúak és hatékony áramellátást biztosítanak.

Tudtad, hogy a lítiumos gombelemek CR+4 szám jelölése mit jelent? Az átmérőt és a vastagságot jelöli, így a legelterjedtebb CR2032 elem átmérője 20 mm, vastagsága pedig 3,2 mm.

GOMBELEM AKKUMULÁTOROK ELŐNYEI

Amennyiben egy-egy készüléket gyakran és hosszú ideig használunk, érdemes lehet újratölthető elemeket, akkumulátorokat használni a hagyományos, nem tölthető elemek helyett. Ezáltal kíméled a környezetet, és hosszabb távon olcsóbb is, mint minden alkalommal új energiaforrást venni.

Az akkumulátorok, így a gombelem akkumulátorok nagy előnye a hosszú élettartam. Azonban ne akard minden eszközödben lecserélni a hagyományos változatokat, csak azokban, amelyek sok áramot fogyasztanak, és amelyeket gyakran használsz.

Ezen akkumulátor használatához is töltő szükséges, anélkül mit sem ér. Léteznek ma már univerzális töltők, amelyek több elemtípus töltésére alkalmasak. Ez hasznos lehet annak, aki környezettudatossága révén már csak akkumulátorokat vásárol. Az ún. gyorstöltők sokkal gyorsabban feltöltik az akkumulátorokat, mint a hagyományos, lassú töltők, mivel előbbiek nagyobb töltőáramot használnak.

Irány a webshop!